Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški Judje: Hrvaški državni vrh relativizira ustaštvo

Deli na:
Hrvaški Judje: Hrvaški državni vrh relativizira ustaštvo

Hrvaški Judje bodo bojkotirali letošnjo državno slovesnost ob dnevu holokavsta.

Koordinacija judovskih občin na Hrvaškem je odločila, da se zaradi neprimernih odzivov hrvaških oblasti na poveličevanje ustaškega gibanja in Neodvisne države Hrvaške (NDH) letos ne bo udeležila slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, 27. januarja. V koordinaciji ocenjujejo, da hrvaški državni vrh relativizira ustaštvo.

Predsednik judovske občine Zagreb Ognjen Kraus je za hrvaške medije potrdil, da se letošnje uradne državne slovesnosti na Hrvaškem ne bodo udeležili zaradi skrajno neprimernih odzivov hrvaške vlade, sabora in predsednice države na razširjanje ustaške ideologije.

Zaradi podobnih razlogov so predstavniki judovske občine lani bojkotirali tudi uradno spominsko slovesnost na območju nekdanjega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu, kjer so ustaši med drugo svetovno vojno umorili več kot 80.000 ljudi, večinoma Judov, Srbov in Romov.

Kot je Kraus danes pojasnil za hrvaško tiskovno agencijo Hina, ne gre samo za zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni" na spominski plošči umrlim pripadnikom hrvaških obrambnih sil (Hos) iz pretekle vojne na Hrvaškem, temveč za "relativizacijo vsega".

"Če so kljukasti križ, ustaški simbol "U" in "Za dom spremni" ter rdeča zvezda enaki, o čem potem sploh razpravljamo? Ali bomo delali revizijo zgodovine? Ustanovili komisijo, da bo povedala, kaj se je zgodilo med drugo svetovno vojno?" se je vprašal Kraus.



Hrvaški državni vrh vztraja, da gre za posamezne incidente ter da na Hrvaškem skrajna desnica dejansko nima nobene politične moči.

Kraus je za hrvaške medije tudi potrdil, da uradnega povabila na osrednjo državno slovesnost ob mednarodnem dnevu holokavsta, ki bo potekala na spominski seji v saboru, še niso dobili, a se nanj tudi ne nameravajo odzvati.

Odločitev judovske občine je bila objavljena tik pred današnjim dvodnevnim obiskom hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Izraelu.

Predsednik hrvaške vlade je po vse pogostejših incidentih z odprtim javnim poveličevanjem ustašev in NDH lani napovedal, da bodo ustanovili vladno komisijo za "soočanje z zgodovino", ki bo z namenom končne sprave na Hrvaškem ovrednotila vse totalitarizme, ki so delovali v 20. stoletju - nacizem, fašizem in komunizem.

Pomanjkanje nedvoumne kritike ustaške ideologije, ki ga očitajo desnosredinskemu državnemu vrhu, izhaja tudi iz dejstva, da tudi v vladajoči stranki HDZ obstaja manjši del članstva in volilnega telesa, ki simpatizira z ustaškim gibanjem kot nasprotjem komunistični dediščini nekdanje Jugoslavije.