GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški diplomat v Ljubljani je šahovskemu funkcionarju grozil s poznanstvom s Plenkovićem

Deli na:
Hrvaški diplomat v Ljubljani je šahovskemu funkcionarju grozil s poznanstvom s Plenkovićem

Hrvaško veleposlaništvo v Ljubljani. - Foto: Bobo

Hrvaško zunanje ministrstvo je kot neprimerno in nesprejemljivo ocenilo komunikacijo pooblaščenega ministra na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani Krešimirja Mahečića z generalnim sekretarjem Hrvaške šahovske zveze (HŠZ) Alojzijem Jankovićem. Ocenili so, da je Mahečić zlorabil diplomatski položaj, ko je grozil Jankoviću.

Na sedežu hrvaške diplomacije so poudarili, da gre za primer zasebne narave ter da je "popolnoma nesprejemljiva" zloraba diplomatskega statusa in sklicevanje na poznanstva z visokimi hrvaškimi državnimi uradniki. Od pristojnih služb so zahtevali mnenje za nadaljnje postopke v tem primeru.

Številka dve na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani Mahečić je v dveh elektronskih sporočilih, ki jih je poslal z zasebnega elektronskega naslova v prvi polovici februarja, grozil Jankoviću, da je treba obvezno registrirati šahovski klub Brezje v županijsko šahovsko zvezo, čeprav so potekli vsi roki za prijavo registracije, je poročal danes Jutarnji list. Kot je pojasnil, je Mahečićev sin član tega šahovskega kluba.

Diplomat Mahečić se je skliceval na svoje povezave s predsednikoma hrvaške vlade in sabora, Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem, ter med drugim zagrozil, da bo v HŠZ poslal pristojne inšpektorje. Ti so v petek dejansko obiskali šahovsko zvezo, je omenil časnik.

Janković je policiji prijavil Mahečićeve grožnje, o ravnanju diplomata pa je obvestil tudi hrvaško vlado, sabor, urad predsednice države in ministrstvo za zunanje zadeve, dodaja Jutarnji list.

Časnik še navaja, je Mahečić karierni diplomat, ki je bil vodja oddelka za srednjo Evropo na zunanjem ministrstvu v Zagrebu, od leta 2008 pa je v oddelku EU za hrvaške sosede.