Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaške vile Jankovićevega lekarnarja

Deli na:

Šef Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je od pobeglih Srbov na Hrvaškem poceni kupoval nepremičnine. Obala Jadrana je posejana z njegovimi vilami.

Šef Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je od pobeglih Srbov na Hrvaškem poceni kupoval nepremičnine. Obala Jadrana je posejana z njegovimi vilami.

Pred nekaj tedni smo pisali o precejšnjem premoženju Marka Jakliča, direktorja Javnega zavoda Lekarna Ljubljana, v Sloveniji. Toda Jaklič ima več nepremičnin tudi na Hrvaškem, tri smo našli na dalmatinskem otoku Korčuli, po njegovih besedah pa jih ima njegovo hrvaško podjetje M Kontakt še nekaj.

Najprej kratek povzetek o premoženju Marka Jakliča v Sloveniji: je solastnik večje družinske hiše na Vrhovcih v Ljubljani, ki sta jo leta 1975 zgradila njegova starša in v kateri živi poleg njiju še Jakličeva družina. Pred osmimi leti je Jaklič 50.000 evrov kupil kmetijo v Selu pri Polhovem Gradcu z 29 hektari gozda in štirimi hektari obdelovalne zemlje.

Na mestu stare kmečke hiše je zgradil novo, ob njej še gospodarsko poslopje in bazen, vse na črno, saj za gradnjo ni imel gradbenega dovoljenja, tega mu ni uspelo pridobiti niti pozneje. Očitno mu je okolica Polhovega Gradca všeč, saj je lani v bližini tega kraja na Setniku kupil še eno kmetijo, tokrat s 50 hektari zemljišč, od česar sedem hektarov obdelovalne površine. Zanjo je odštel 160.000 evrov, hlev je že obnovil, namerava tudi staro kmečko hišo, denar za to bo morda dobil s prodajo kmetije in hiše na Selu, toda, kot pravi, zdaj niso časi za to.

Poceni od Srbov

Da je Jaklič zelo preračunljiv kupec nepremičnin, so nam potrdili tudi domačini na Korčuli. Kkupoval da jih je preko svojega hrvaškega podjetja M Kontakt, ki je tudi registrirano za trgovanje z nepremičninami. To podjetje s sedežem v Zagrebu, kot nam je pojasnil Jaklič, se že od leta 1996 ukvarja z nepremičninami na Hrvaškem, saj je prepričan, da imajo najlepšo obalo na svetu, z vstopom v Evropsko unijo pa bodo postale nepremičnine na Hrvaškem še bolj zanimive.

Šli smo po sledovih informacij naših virov in v kraju Lumbarda na Korčuli našli njegovo »glavno« hišo, kjer Jakličevi preživljajo dopust. Domačini so imeli prav, ko so nam razlagali, da »Marko Slovenac«, kakor mu pravijo, kupuje zelo premišljeno. Zapisal je, da je polovico hiše v Lumbardi na vrhu griča na rtu Mala Glavica kupil od Srbov leta 2000 za tedanjih 30.000 nemških mark, drugo polovico hiše pa je kupil sedanji sosed, Hrvat, ki živi na Švedskem.

Jaklič pravi, da so bile srbske nepremičnine v Dalmaciji od srede devetdesetih let zelo ugoden nakup, saj se zaradi vojne Srbi praviloma niso nikoli več vrnili na Hrvaško. Če si imel srečo, si lahko kupil takoj vseljivo hišo na odlični lokaciji že za 25.000 nemških mark. Hišo, ki ima okoli 95 kvadratnih metrov bivalnih prostorov, je kupil skupaj s svojimi starši, ki večino poletja preživijo na Korčuli.

VEČ V TISKANI IZDAJI