Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška vrača v BiH vse več nezakonitih priseljencev

Deli na:
Hrvaška vrača v BiH vse več nezakonitih priseljencev

Foto: Bobo

V minulih treh mesecih je Hrvaška v Bosno in Hercegovino vrnila 125 ljudi, ki so mejo med državama prečkali mimo mejnih prehodov, je objavilo ministrstvo za varnost BiH. Večje število vrnjenih nezakonitih migrantov je po ocenah Sarajeva posledica letošnjega občutnega povečanja števila migrantov, ki skušajo nezakonito vstopiti v države članice EU.

Po podatkih pristojne službe na ministrstvu za varnost BiH so v prvih enajst mesecih letošnjega leta obravnavali 440 ilegalnih migrantov, kar je za 380 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kot so dodali, so s Hrvaške vrnili večinoma državljane Turčije in Albanije, ki "zlorabijo možnost vstopa v BiH brez vizuma". Med vrnjenimi osebami so še naprej najpogosteje državljani Kosova, Afganistana in Pakistana, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

V BiH so nezadovoljni, ker Hrvaška in Črna gora ne spoštujeta meddržavna sporazuma o vračanju in nenapovedano vračata nezakonite migrante v BiH. Poudarili so tudi, da so njihove namestitvene kapacitete skoraj v celoti zasedene.

V Sarajevu sicer ocenjujejo, da BiH ni izpostavljena množičnim migracijam, kljub povečanju števila nezakonitih migrantov. Obenem so opozorili, da se stanje lahko poslabša, ker mnoge migranti ustavijo v državah, ki se nahajajo na balkanski migracijski poti.

Obmejna policija BiH je objavila, da skušajo migranti najpogosteje priti v BiH preko njene vzhodne meje, večinoma v nočnih urah in peš. Nekateri uporabljajo tudi čolne, da bi prečkali reko Drino ob meji s Srbijo, ali se skrivajo v tovornjakih. Na meji BiH s Srbijo in Črno goro so zato uvedli poostrene ukrepe pri preverjanju tovornjakov in avtobusov. Tihotapci ljudi zaračunavajo za prevoz migrantov na Hrvaško med tri in pet tisoč evrov, so še navedli.