900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izredni pooblaščenec za Agrokor je Ante Ramljak

Deli na:
Izredni pooblaščenec za Agrokor je Ante Ramljak

Foto: Bobo

Hrvaška vlada je na današnji izredni seji imenovala finančnega svetovalca Anta Ramljaka za izrednega pooblaščenca v živilskemu koncernu Agrokor.

Agrokor je v petek vložil zahtevo za uvedbo izredne uprave. Ramljakova naloga je prestrukturiranje finančno nasedlega koncerna, prednostni nalogi pa sta zagotavljanje novih posojil in poplačilo dobaviteljem.

Ena ključnih nalog pristojnih bo doseči dogovor z Agrokorjevimi dobavitelji, ki so prenehali dobavljati blago trgovcu Konzum.

Vlada naj bi pooblaščenca po poročanju hrvaških medijev imenovala že zgodaj zjutraj na izredni seji, predlog pa v potrditev takoj poslala zagrebškemu sodišču, pristojnemu za gospodarske zadeve. V zadnjih dneh se je v medijih pojavljalo nekaj imen, a konkretnejših informacij ni. Naj bi bil pa sanator največjega hrvaškega gospodarskega sistema, ki ga je skozi leta tudi s pomočjo države zgradil Ivica Todorić, vendarle hrvaški državljan.

Kmalu zatem se bo hrvaški premier Andrej Plenković v spremstvu pristojnih ministrov najprej sestal s predstavniki največjih dobaviteljev, nato pa bodo v Banske dvore prišli še predstavniki bank upnic Agrokorja na čelu z ruskima bankama Sberbank in VTB.



Iskanje skupnega jezika med dobavitelji in bankami je ena ključnih nalog hrvaške vlade in bo eden prvih izzivov izrednega pooblaščenca. Dobavitelji so namreč z izjemo kruha konec tedna ustavili dobave Konzumu.

Predpogoj za vse je čimprejšnji dogovor o likvidnostnem posojilu za sistem Agrokor, ki je samo dobaviteljem dolžan okoli dve milijardi evrov, skupne obveznosti koncerna pa naj bi dosegale celo okoli šest milijard evrov. Posebne rešitve bo verjetno treba najti tudi za nakopičene terjatve dobaviteljev.

Kako bo potekalo prestrukturiranje Agrokorja po minuli teden sprejetem zakonu o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, je težko napovedati. V vsakem primeru pa so težave koncerna pretresle tudi regijo.

Srbske in bosansko-hercegovske oblasti so že napovedale, da se bodo z namenom zaščite lastnih dobaviteljev aktivno vključile v proces, tudi slovenske pa v strahu za usodo največjega slovenskega trgovca Mercator in domače dobaviteljske verige že pretresajo možne rešitve.