palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška SDP je že napovedala prvo interpelacijo proti Oreškovićevi vladi

Deli na:
Hrvaška SDP je že napovedala prvo interpelacijo proti Oreškovićevi vladi

Foto: Bobo

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je danes napovedal, da bodo v parlamentu sprožili prvo interpelacijo o delu nove hrvaške vlade. Zaskrbljeni so, ker se vlada ni ustrezno odzvala na mednarodno arbitražo, ki so jo zaradi zakona o pretvorbi posojil v švicarskih frankih v evrske zneske napovedale banke na Hrvaškem.

Italijanski in avstrijski lastniki Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb ter bank Erste in Raiffeisen so napovedali tožbe proti Hrvaški na sodišču v Washingtonu zaradi lani sprejetega hrvaškega zakona o pretvorbi posojil v frankih v evre. Zahtevajo več kot milijardo evrov odškodnin.

"Vlada se ne odziva na arbitražo, ker se ne morejo dogovoriti med seboj. Je počasna, ne dela nič in to me skrbi," je izjavil šef hrvaške opozicije. Med drugim opozicija zahteva, da sabor podpre pretvorbo posojil in vladi nato naloži pripravo poročila o njej. Minister za finance Zdravko Marić je prejšnji teden povedal, da je bilo pretvorjenih več kot 93 odstotkov posojil.

Predsednik poslanske skupine SDP Milanović je na novinarski konferenci na sedežu socialdemokratov v Zagrebu poudaril, da želijo s konkretnimi rešitvami sprožiti razpravo, s katero bodo tudi pomagali vladi pri ukrepanju v primeru arbitraže.

"To ni boj proti bankam, temveč je boj za pravice navadnih ljudi," je izpostavil. Pričakuje, da se bo tveganje pri najemu stanovanjskih posojil med bankami in državljani s časom uravnotežilo. SDP ima zakon o sporni pretvorbi posojil za enega največjih uspehov prejšnje levosredinske vlade.

Po Milanovićevem mnenju bi moral sabor tudi potrditi, da investicijskih sporov z bankami ni mogoče več reševati v skladu s pogodbami, ki so bile veljavne pred vstopom Hrvaške v EU. Kot je pojasnil, bi v primeru uspeha bank v arbitražnem postopku nadomestilo predstavljalo obliko državne pomoči, ki pa ni v skladu z evropsko zakonodajo.

Medtem je tudi predsednik Narodne stranke - reformisti (NSR) Radimir Čačić danes potrdil, da bodo sprožili interpelacijo proti vladi, in sicer zaradi delovne zakonodaje, ki ureja delo za nedoločen čas.

Hrvaška zakonodaja predvideva, da postopek interpelacije proti vladi v celoti ali njenim posameznim odločitvam lahko sproži najmanj desetina poslancev v 151-članskem saboru. Za uspeh interpelacije je potrebna navadna večina poslanskih glasov.

SDP je v opoziciji med letoma 2007 in 2011 sprožila več interpelacij proti vladama, ki sta ju vodila Ivo Sanader in Jadranka Kosor, a nobena ni bila uspešna.