mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška predsednica posmrtno odlikovala slovenskega vojaka Zemljariča

Deli na:
Hrvaška predsednica posmrtno odlikovala slovenskega vojaka Zemljariča

Foto: Reuters

Družini umrlega hrvaškega vojaka majorja Branka Zemljariča so včeraj v Splitu izročili visoko vojaško odlikovanje red Petra Zrinskega in Frana Krsta Frankopana.

Zemljarič, ki je bil slovenskega rodu, je prostovoljno vstopil v hrvaško vojsko po izbruhu vojne na Hrvaškem. Umrl je v diverzantski akciji maja 1992 nedaleč od Slanega na jugu Dalmacije.

Zemljariča je odlikovala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, v njenem imenu pa je odlikovanje sinu pokojnega vojaka Dujetu Zemljariču izročila njena odposlanka državna sekretarka na ministrstvu za veterane Nevenka Benić. Odlikovanje so podelili ob včerajšnjem dnevu diverzantske enote hrvaške vojne mornarice, v katero je Zemljarič prestopil iz nekdanje JLA.

Benićeva je poudarila, da gre za primer, ko so ljudje ne glede na narodnost prepoznali pomen boja za Hrvaško in so se vključili v njeno obrambo, je poročal hrvaški radio.

Poleg Zemljaričevih svojcev se je včerajšnje slovesnosti udeležila tudi slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez. Nastopil je tudi zbor slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita.

Hrvaška podeljuje odlikovanja reda Petra Zrinskega in Frana Krsta Frankopana svojim in tujim državljanom kot znamenje večnega spomina na umrle za hrvaško državo v času vojne, neposredne nevarnosti vojne ali v izjemnih okoliščinah v miru.