900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška policija prijela pomočnika ministra za veterane zaradi korupcije

Deli na:
Hrvaška policija prijela pomočnika ministra za veterane zaradi korupcije

Foto: Reuters

Hrvaški minister za veterane Predrag Matić je na včerajšnji izredni novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da je policija davi prijela njegovega pomočnika Dinka Mikulića zaradi korupcije. Pred tem je protikorupcijski urad na svoji spletni strani objavil, da so sprožili preiskavo proti 60-letnem pomočniku ministra zaradi podkupovanja.

Mikulić je bil direktor uprave za pravne in stanovanjske posle in je bil pristojen za urejanje stanovanjske problematike vojnih invalidov in članov družin umrlih, ujetih in pogrešanih hrvaških vojakov. Na ministrstvu je bil zaposlen od leta 2000, pred tem pa je bil zaposlen v družbi Konzum.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ga bremeni, da je od nekega gradbenega podjetja zahteval 250.000 evrov, da bi podjetje izbrali kot prodajalca stanovanj na območju Varaždina, kar ni bilo v skladu z resničnimi potrebami in predpisanimi pogoji.

Mikuliću naj bi med letoma 2005 in 2006 izplačali zahtevanih 50.000 evrov, potem pa je leta 2008 zahteval dodatnih 100.000 evrov in zatrdil, da bo ministrstvo za veterane vladi predlagalo nakup stanovanj od omenjene družbe.

Ko je bila pogodba podpisana, je Mikulić do decembra letos nekajkrat zahteval dodatnih 100.000 evrov. Ker podjetje ni imelo denarja, je Mikulić zahteval, naj mu potem prepustijo eno izmed nepremičnin v vrednosti 100.000 evrov, še navaja Uskok.



Minister Matić je potrdil, da so na ministrstvu v Mikulićevem primeru tesno sodelovali s pravosodjem, ker je "malo takšnih zločinov, ki so tako ogabni, kot ti, ki so storjeni v škodo hrvaških veteranov".

Izpostavil je, da je operacija Uskoka potekala istočasno z objavo registra veteranov ter da je njen cilj razčistiti vse, kar meče senco na domovinsko vojno.

Dodal je, da Uskok preiskuje ali gre za posamezen primer ali pa je šlo za organizirano kriminalno dejanje več oseb iz različnih ministrstev.

Mikulić je začel delati na ministrstvu za veterane v začetku mandata ministra Ivice Pančića v vladi pokojnega Ivice Račana. Med letoma 2003 in 2009 je bila ministrica za družino, veterane in medgeneracijsko solidarnost Jadranka Kosor, potem ko je prevzela vodenje vlade, pa je do lanskih parlamentarnih volitve v vladi za veterane skrbel minister Tomislav Ivić.