državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška klesti privilegije državnih uradnikov

Deli na:
Hrvaška klesti privilegije državnih uradnikov

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaška vlada se je odločila zmanjšati različne ugodnosti državnim uradnikom, predvsem pri koriščenju službenih telefonov, bančnih kartic, letalskih vozovnic in hotelskih namestitev. Hrvaška ministrica za javno upravo Dubravka Jurlina-Alibegović je poudarila, da bodo tako letno privarčevali do 50 milijonov kun oz. 6,58 milijona evrov.

Predsednik vlade, podpredsednika vlade in ministri bodo še naprej lahko neomejeno telefonirali, medtem ko bodo njihovim namestnikom in nižjim uradnikom mesečne stroške za telefonijo omejili na 400 kun oz. dobrih 52 evrov, ostali državni uradniki pa bodo lahko na mesec namesto dosedanjih 400 kun s službenimi telefoni porabili 150 kun oz. slabih 20 evrov.

V poslovnem razredu letal bodo v prihodnje lahko leteli le premier in podpredsednika vlade, ministri in ostali uradniki pa bodo iz državnega proračuna dobili denar za ekonomski razred.

Omejili so tudi kategorijo namestitev, ki ne sme biti višja od hotela s štirimi zvezdicami, razen v izjemnih primerih. Tudi bančne kartice bodo lahko uporabljali le v službene namene, manj denarja so namenili tudi za reprezentanco.

Jurlina-Alibegovićeva je dejala, da bodo prihranili vsaj deset odstotkov sredstev, ki so jih do sedaj letno porabili za tovrstne ugodnosti.

Ministrica uprave je pred nekaj tedni napovedala, da bodo ministri imeli pravico do službenega avtomobila in voznika ob delovnikih med 6. in 22. uro, ob koncih tedna in praznikih pa le v službene namene. A uporabe službenih avtomobilov na ta način na koncu niso omejili. V sredo je ministrica pojasnila, da so upoštevali mnenja nekaterih ministrstev, ki jim tovrstna omejitev ni bila sprejemljiva.

Kljub temu, da je celotna vlada soglašala z odločitvijo o rezanju stroškov, je ministrica za delo in pokojninski sistem Nada Šikić kljub temu izpostavila, da gre za nepotrebno in populistično potezo, kar je dodatno potrdilo napete odnose med koalicijskimi partnerji.