mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande je razkril novo francosko vlado

Deli na:

Francoski predsednik Francois Hollande je včeraj predstavil novo vlado, ki jo bo vodil Jean-Marc Ayrault. Zunanje ministrstvo bo prevzel nekdanji premier Laurent Fabius, finance bo vodil Pierre Moscovici, ministrstvo za delo Michel Sapin, Arnaud Montebourg pa bo prevzel resor za reindustrializacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dan po prevzemu položaja in imenovanju novega predsednika francoske vlade Ayraulta, dolgoletnega vodje poslanske skupine socialistov v parlamentu, je tako postavljen tudi ministrski kabinet. Prvič naj bi nova vlada zasedala že danes, ko se bo sestala ob 15. uri, poroča AFP.

Fabius, ki bo zamenjal sedanjega zunanjega ministra Alaina Juppeja, velja s 65 leti za izkušenega politika, saj je bil že premier v obdobju Francoisa Mitteranda. 54-letni Moscovici, nekdanji minister za evropske zadeve, je bil vodja Hollandeove volilne kampanje. Za tesnega zaupnika novoizvoljenega predsednika velja tudi Sapin.

Notranji minister bo postal 49-letni Manuel Valls, Jean-Yves Le Drian bo obrambni minister. Dosedanja voditeljica Zelenih Cecile Duflont pa bo postala ministrica za stanovanjsko problematiko.

V vlado bo vključena tudi mlajša generacija; 34-letna Najat Vallaud Belkacem, vzhajajoča zvezda francoske politike z maroškimi koreninami, je postala ministrica za pravice žensk in tiskovna predstavnica vlade. 38-letna Aurelie Filippetti pa bo prevzela ministrstvo za kulturo.

Vlada bo imela skupno 34 ministrskih položajev. Od tega jih bodo 17 prevzele ženske, s čimer bo imela nova francoska vlada kot edina vlada v Evropi enakopravno zastopanost obeh spolov, še navaja AFP.


Po prvih ocenah imena kažejo, da bo nova francoska vlada zmerna in da bo šlo za kombinacijo izkušenj z mladostjo, s katero bodo poskušali zagnati francosko gospodarstvo za izhod iz krize, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za mešanico starih in novih obrazov. Čeprav bodo ministrske položaje večinoma prevzeli ljudje iz vrst stranke socialistov, bodo v ključnih resorjih pred "ideologi" tisti, ki veljajo za zmerne.

Po prvih analizah je presenetljivo, da med člani nove francoske vlade ni predsednice socialistov, županje Lilla Martine Aubry, sicer "arhitektke" francoskega 35-urnega delovnega tedna. Aubryjeva je danes pred Hollandeovo objavo imen presenetljivo napovedala, da ne bo članica vlade, ker ni bila imenovana za predsednico vlade.

"Francois Hollande je sprejel politično odločitev, ko me ni imenoval v Matignon (rezidenco premiera)," je dejala za časnik Le Monde. "Dogovorila sva se, da v tej sestavi moja prisotnost ne bi imela smisla," je povedala in zavrnila, da bi bila "druga violina". Hkrati je Aubryjeva, ki je Hollandea v kampanji za predsedniški položaj v stranki kritizirala kot "mehkega", zatrdila, da bo še naprej ostala na čelu stranke.

Prvo zasedanje nove vlade bo vodil kar Hollande, napoveduje AFP. Ena od prvih nalog nove francoske vlade pa bo določitev plač ministrov. Hollande je napovedal, da bo sredi varčevalnih ukrepov v območju evra znižal svojo in plače ministrov za 30 odstotkov. Če bo napoved uresničil, bo to največji rez v plače najvišjih funkcionarjev med članicami območja evra doslej.

Hollande bi sicer še vedno prejemal 13.500 evrov, ministri pa 9800 evrov, je poročal dnevnik Liberation. To je v primerjavi s plačami nemških ministrov za četrtino manj. Nemška kanclerka Angela Merkel na primer bo po včerajšnjem 5,7-odstotnem zvišanju plač zaslužila 18.104 evre, navaja dpa.