stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande gre na prvi obisk k Merklovi

Deli na:

Francois Hollande bo danes v Parizu zaprisegel kot novi francoski predsednik in se še isti dan odpravil v Berlin na sestanek z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Hollande je v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji 6. maja premagal dosedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Dobil je 51,6 odstotka glasov.

Primopredaja poslov v Elizejski palači, ki bo potekala na zaprtimi vrati, se bo začela ob 10. uri dopoldne. Hollande bo nato zaprisegel in prvič nagovoril javnost kot predsednik države.

Slovesnost bo skromna, nanjo ni povabljen noben tuji državnik, ne bo niti Hollandeovih otrok in partnerke Valerie Trierweiler, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Elizejski palači.

Hollande naj bi predstavil tudi ime novega premiera, ki naj bi nato že do srede zvečer oblikoval novo vlado. Kot najverjetnejši kandidat se omenja vodja socialističnih poslancev v francoskem parlamentu Jean-Marc Ayrault, kroži pa še nekaj drugih imen.

Novi premier bo vlado vodil do parlamentarnih volitev 10. oziroma 17. junija, na katerih francoski socialisti računajo na zmago.

Hollande bo proti večeru že odpotoval na prvo pot v tujino, v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Merklovo, ki ga bo z vojaškimi častmi sprejela ob 18.30. Nemška kanclerka je v predvolilni kampanji podpirala dosedanjega francoskega predsednika Sarkozyja in se ni želela sestati s Hollandeom.

Hollande je sicer kritičen do strogega varčevanja v EU, ki ga zagovarja kanclerka, in opozarja na nujnost ukrepov za spodbuditev rasti.