Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hillary Clinton potrjena kot predsedniška kandidatka demokratske stranke ZDA

Deli na:
Hillary Clinton potrjena kot predsedniška kandidatka demokratske stranke ZDA

Foto: Getty Images

Z razglasitvijo delegatskih glasov Južne Karoline je Hillary Clinton na nacionalni konvenciji demokratske stranke dobila dovolj glasov, da postane prva predsedniška kandidatka katere od dveh večjih strank v zgodovini ZDA. Demokrati so pred osmimi leti pisali zgodovino s prvim temnopoltim kandidatom, sedaj so dodali še prvo kandidatko.

Proces razglasitve delegatskih glasov za enega ali drugega kandidata je začela zvezna kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, ki je gibanje nasprotnika Clintonove v tekmi za demokratsko nominacijo senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa označila za gibanje ljubezni, ki se ga ne da zaustaviti ali poraziti.

Predstavniki držav in ozemelj so nato po abecednem vrstnem redu delili delegatske glasove, vmes je kakšen ošvrknil republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, predvsem pa so delali reklamo svoji državi.

Večina je poudarjala raznolikost in države, ki imajo še kaj indijanskih plemen, so to posebej izpostavile. Najbolj glasno je bilo pri New Yorku, ki se je pohvalil, da tam stanuje nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ob njem pa tudi prihodnja predsednica ZDA Hillary Clinton.

Takrat so se prvič zares glasno v dvorani zaslišali vzkliki "Hillary!, Hillary!". Med objavo rezultatov so vsi hvalili Sandersa in njegovo kampanjo, vendar pa so prav tako vedno poudarili, da glasove oddajajo "naslednji predsednici ZDA".

Tako je storil tudi Sandersov Vermont, ki je glasove oddal zadnji mimo abecednega vrstnega reda, ko je Clintonova na živahni razglasitvi osvojenih delegatskih glasov v dvorani Wells Fargo že krepko presegla potrebno mejo 2383 glasov.

Nato je Sanders izpolnil pričakovanja in prosil, da se pravila konvencije suspendirajo oziroma se na rezultate pozabi in se Clintonovo razglasi za kandidatko z aklamacijo.

Dvorana je eksplodirala od navdušenja in Clintonova, ki bo nominacijo uradno sprejela z govorom ob koncu konvencije v četrtek, se je vpisala v zgodovino.

Konvencija se je nato nadaljevala z govori, pri čemer je glavna zvezda Bill Clinton.

Republikanska konvencija je zaradi Melanie Trump in Clevelanda minila tudi v znamenju Slovenije, podobno pa je minil tudi drugi dan demokratske konvencije v Philadelphii.

Uvodoma je nastopil upokojeni senator slovenskega rodu iz Iowe Tom Harkin, pred Clintonom pa je bila na sporedu senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.