zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Helmut Kohl svojo "deklico" Angelo Merkel svari pred sprejemom milijonov migrantov

Deli na:
Helmut Kohl svojo "deklico" Angelo Merkel svari pred sprejemom milijonov migrantov

Foto: Arhiv Reporterja

Kohl je svojo nekdanjo varovanko Angelo Merkel posvaril, da Evropa ne more postati dom milijonom ljudi, katerih verovanja so v nasprotju s "temelji naših vrednot".

Države v takih krizah ne morejo delovati samostojno, je kritiziral politiko Nemčije in Merklove, ki je v migrantski krizi v Evropi praktično osamljena in zaradi katere se je v državo v 16 mesecih zgrnilo 1,2 milijona migrantov. Opozoril je tudi, da so prepričanja prihajajočih množic večinoma v nasprotju z judeo-krščanskimi prepričanji, ki "tvorijo temelj naše družbene ureditve in naših vrednot".

Čeprav ni neposredno omenil Merklove, je očitno, komu so bili očitki namenjeni. Kritiko je podal v predgovoru madžarski izdaji svoje knjige Aus Sorge um Europa (Iz skrbi za Evropo), v skrajšani obliki pa je predgovor objavil dnevnik Der Tagesspiegel. Tako se je javno opredelil le nekaj dni pred svojim srečanjem z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je pred dnevi napovedal načrt za "obrambo Evrope" pred migranti. Njegov urad je sicer zanikal, da je srečanje z Orbanom mišljeno kot izzivanje Merklove.

Množično priseljevanje ogroža mir in svobodo celine, svari Kohl, zaskrbljenost Nemcev zaradi krize pa se je že odrazila v upadu podpore Merklovi in njeni stranki ter vzponu Alternative za Nemčijo, ki je slavila uspehe na nedavnih deželnih volitvah. Rešitev krize gre iskati v prizadetih regijah, pravi Kohl, ne pa v Evropi. "Ta ne more postati nov dom milijonom ljudi v stiski po svetu."

Nekdanji nemški kancler je Nemčijo vodil 16 let, Angela Merkel pa je bila po združitvi Nemčije dolgo njegova "deklica", tesna sodelavka in varovanka, na katero se je zanašal, od nje veliko pričakoval in jo tudi določil za naslednico.