stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Helmut Kohl svojega biografa toži za pet milijonov evrov

Deli na:
Helmut Kohl svojega biografa toži za pet milijonov evrov

Foto: Getty Images

Na sodišču v Kölnu se je včeraj začel postopek, v katerem nekdanji nemški kancler Helmut Kohl toži novinarja Heriberta Schwana, ki je napisal njegovo biografijo, in zahteva pet milijonov evrov odškodnine. Kohl je Schwana najprej sam najel, da napiše njegovo biografijo, a novinar je poleg tega spisal in objavil še knjigo, ki kanclerju ni po volji.

Priznani nemški radijski in časopisni novinar Schwan je bil sprva Kohlov "ghostwriter", ki ga je bivši kancler sam najel in plačal, da zanj v njegovem imenu napiše avtobiografijo, katere uradni avtor bi bil Kohl.

Na začetku je dvojica dobro sodelovala in se je močno zbližala. Kot trdi Schwan, naj bi celo Kohl sam govoril o knjigi, ki da jo bo enkrat v prihodnosti, morda po njegovi smrti, napisal Schwan in v njem opisal njuno sodelovanje.

Kot plod skupnega dela in na stotine ur pogovorov v letih 2001 in 2002 so izšli trije zvezki kanclerjeve avtobiografije. A pred objavo četrtega in hkrati zadnjega zvezka sta se hudo sprla in prekinila vse stike.

Schwan je nato leta 2014 objavil "svojo" biografijo Kohla, ki je ta ni avtoriziral in zaradi katere se dvojica že nekaj let spopada na sodiščih.

V knjigi - ki jo je mogoče kupiti le še v močno okleščeni verziji, saj je Kohl v ločeni tožbi dosegel umik precejšnjega dela originalne verzije - je mrgolelo kanclerjevih "pikantnih" in zelo iskrenih izjav, ki ga prikazujejo v povsem novi luči.

Svojo nekdanjo varovanko in naslednico na vrhu CDU, kanclerko Angelo Merkel je npr. opisoval kot nekoga, ki "ni znal niti pravilno držati noža in vilic" in na uradnih dogodkih ni vedel, kaj naj sam s seboj. Glede sedanjega nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja je med drugim jasno povedal, da ni zaupal njegovim stališčem glede EU.

Nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova naj bi k razpustitvi Sovjetske zveze vodil predvsem bankrot in ne njegova politična prepričanja, glavna odlika bivšega predsednika ZDA Ronalda Reagana pa naj bi bilo to, da je vsaj znal priznati, ko mu je zmanjkalo znanja za razpravo o mednarodnih temah.

Glavni Kohlov argument proti Schwanu je, da je bil ta pogodbeno zavezan, da napiše le to, s čimer se Kohl strinja. S tem argumentom je na sodišču tudi že dosegel umik nekaterih ključnih delov novinarjeve biografije.

V tokratni tožbi, ki se nanaša tudi na Schwanovega soavtorja Tilmana Jensa in založniško hišo Heyne, zahteva bivši kancler milijonsko odškodnino, saj da mu je bila kršena pravica do zasebnosti ter prizadejana škoda njegovemu ugledu in odnosom z več ljudmi. Sodba naj bi bila znana 2. junija, piše na spletni strani nemški Deutsche Welle.