nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

HDZ sestavlja svojo vlado, v kateri ne bo prostora za Oreškovića

Deli na:
HDZ sestavlja svojo vlado, v kateri ne bo prostora za Oreškovića

Foto: Arhiv Reporterja

Generalni sekretar HDZ Domagoj Ivan Milošević je danes v Zagrebu izjavil, da imajo dovolj poslancev v saboru za rekonstrukcijo vlade in da se pogovarjajo o novem mandatarju. Znova je pozval premierja Tihomirja Oreškovića, naj odstopi. Pričakuje tudi odstop obeh podpredsednikov vlade Tomislava Karamarka (HDZ) in Boža Petrova (Most).

Milošević je novinarjem pred sedežem HDZ dejal, da je "vlada zašla v slepo ulico". Potrdil je, da ločeno potekata procesa preoblikovanja parlamentarne večine ter rekonstrukcije vlade, ki bo zajela celoten vladni vrh in del ministrov.

Povedal je, da v parlamentu potekajo pogovori z vsemi, ki se zavedajo odgovornosti za državo, ki nima časa za predčasne parlamentarne volitve.

Milošević je dejal, da podpirajo predsednika HDZ Karamarka, ki je v sredo izrazil pripravljenost na odstop iz vlade, če bosta s položajev odšla tudi premier Orešković in drugi podpredsednik vlade Petrov. Ni pa želel odgovoriti, kdaj naj bi odstopil Karamarko, ki mu prihodnji teden grozi nezaupnica v saboru zaradi afere njegove soproge pri poslovanju z lobistom madžarskega Mola.

Milošević je znova pozval Oreškovića, naj zapusti premierski položaj, kar naj bi bilo po njegovem mnenju v skladu z zahodnoevropskimi demokratičnimi standardi. Predsedniku vlade je očital "trmoglavost" ter pomanjkanje političnih izkušenj in poznavanja okoliščin v hrvaški politiki.

Ocenil je, da eksperiment s tehničnim predsednikom vlade in dvema političnima podpredsednikoma ni uspel, a da imajo dovolj poslancev, ki bodo podprli novo rekonstruirano vlado. Napovedal je, da bo HDZ izbrala mandatarja, ime pa bo objavil Karamarko.

Potrdil je, da je eden od kandidatov za mandatarja nestrankarski minister za finance Zdravko Marić, ki je prišel v vlado iz koncerna Agrokor na predlog HDZ. Hrvaški mediji so ugibali, da je med kandidati tudi Milošević, a je danes dejal, da ima veliko dela v stranki zaradi priprave lokalnih volitev maja 2017. Kot možne mandatarje omenjajo tudi nekatere druge ministre iz vrst HDZ.

Poslanec Mosta Miro Bulj je pred izjavo Miloševića ponovil sredino stališče Petrova, da Most podpira Oreškovića ter da si bodo prizadevali za predčasne volitve, če bo HDZ vztrajala pri rušenju premierja, ker bo to pomenilo tudi padec vlade.

Medtem je Petrov danes pozval HDZ, naj dokaže, kateri poslanci bodo oblikovali novo parlamentarno večino, ali pa naj predlaga novega podpredsednika vlade namesto Karamarka. V nasprotnem primeru bodo sledile predčasne parlamentarne volitve, je dejal novinarjem pred poslopjem vlade.

Povedal je tudi, da HDZ nikakor ne more računati na podporo 12 poslancev Mosta, ki se, kot je dejal, "ne bodo prodali", saj so "pripravljeni umreti eden za drugega".

Petrov je poudaril, da nima nobenega razloga, da bi še naprej ponujal svoj odstop iz vlade, kar je omenil kot možnost prejšnji teden. Poudaril je, da s premierjem Oreškovićem nista odgovorna za vladno krizo. Meni, da je kriza posledica dejanj skupine posameznikov iz HDZ, ki so "privatizirali stranko in vse podredili osebnim interesom". Med drugim je izjavil, da naj HDZ odpokliče zahtevo za saborsko razpravo o nezaupnici Oreškoviću.

V hrvaškem parlamentu je 151 poslancev. Glede na izjave opozicije, posebej manjših strank in poslancev narodnih manjšin, ki naj bi pri oblikovanju nove parlamentarne večine nadomestili 12 poslancev Mosta, ni možno sklepati, da ima HDZ že danes resnično več kot 76 saborskih mandatov. Most je na parlamentarnih volitvah novembra lani dobil 19 poslancev, medtem pa so štirje zapustili stranko, danes naj bi še trije oblikovali svojo poslansko skupino.