sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grško sodišče turške častnike obsodilo na dva meseca pogojne kazni

Deli na:
Grško sodišče turške častnike obsodilo na dva meseca pogojne kazni

Foto: Getty Images

Sodišče v grškem mestu Aleksandrupoli je včeraj osem turških častnikov, ki so po poskusu državnega prevrata zbežali v Grčijo, obsodilo na dva meseca zaporne kazni pogojno. Turški častniki, izročitev katerih od Grčije zahteva Turčija, so tudi zaprosili za azil v Grčiji.

Častniki so bili obsojeni zaradi nezakonitega vstopa v Grčijo. Grozilo jim je do pet let zapora.

V Turčiji jih čaka sodni proces pred vojaškim sodiščem. Ankara jih je že označila za teroriste. S prošnjo za azil so blokirali odločitev o njihovi izročitvi. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je narok glede njihove prošnje za azil predviden 27. julija. Do takrat naj bi ostali v priporu.

Eden od obsojenih častnikov je na sodišču dejal, da si ne želijo vrnitve v Turčijo, ker so bili priča nekritičnim aretacijam vojaškega osebja in jih je strah.

"Razmišljali smo, da bi odšli v Bolgarijo, Romunijo ali Grčijo in na koncu smo se odločili za Grčijo," je pojasnil eden od častnikov. Častniki so tudi zavrnili, da bi bili povezani s poskusom državnega udara v Turčiji.

Turški častniki so z vojaškim helikopterjem pristali v grškem Aleksandrupoliju v soboto. Pristanek so jim dovolili, ker so oblastem poslali signal, da so v nevarnosti. Po njihovem prihodu je iz Turčije prispela posadka, ki je helikopter vrste black hawk odpeljala nazaj v Turčijo.

Po mnenju opazovalcev bi lahko dogodek vplival na odnose med državama, ki sta obe članici Nata.

Grčija in Turčija, ki veljata za zgodovinski nasprotnici, sta postali članici Nata leta 1952. V zadnjih letih so se odnosi med državama bistveno izboljšali, imata pa državi še vedno odprto vprašanje glede meje v zraku in na morju v Egejskem morju.