Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grška vlada potrdila nove varčevalne ukrepe

Deli na:
Grška vlada potrdila nove varčevalne ukrepe

Foto: Reuters

Grška vlada je ponoči potrdila dodatne varčevalne ukrepe, ki jih kot pogoj za pridobitev novega, 130 milijard evrov vrednega paketa finančne pomoči zahteva t.i. trojka EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Predlog zakona, ki vsebuje omenjene ukrepe, je tako romal v parlament, ki bo o njem glasoval v nedeljo.

Grška vlada je nove ukrepe potrdila na nujni seji danes zgodaj zjutraj - čeprav se je v petek zaradi njih soočila z novo 48-urno splošno stavko v državi, s spopadi med več tisoč protestniki in policisti v Atenah ter odstopom več članov kabineta, ki se z dodatnim varčevanjem ne strinjajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Sindikati so tudi za danes pozvali k protestom.

Premier Lukas Papademos je sicer ob začetku nujne seje vlade v petek zvečer posvaril pred "nenadzorovanim kaosom" v primeru bankrota Grčije. Zato država nima druge izbire, kot da potrdi dodatne varčevalne ukrepe in izpolni pogoje za pridobitev novega paketa pomoči, je poudaril. "Gre za trenutek zgodovinske odgovornosti," je bil odločen Papademos.

Dodatni varčevalni ukrepi so eden od pogojev, če želi Grčija dobiti nov paket finančne pomoči iz Evrope. Brez njega tvega bankrot že 20. marca, ko ji bo za plačilo zapadlo približno 14,5 milijarde dolga. Finančni ministri držav v območju evra bodo odločitev o drugi pomoči Grčiji predvidoma sprejeli v sredo.

Dodatni varčevalni in reformni ukrepi so sicer le eden od treh pogojev, ki jih mora izpolniti Grčija za pridobitev te pomoči. Drugi pogoj je, da Grčija privarčuje še 325 milijonov evrov in tako doseže dogovorjeni cilj glede zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja za letos. Poleg tega območje evra zahteva še "trdna politična zagotovila" grških vladajočih strank, da bodo uresničevale zaveze.

Da podpora dodatnemu varčevanju celo v vladnih vrstah ni zares trdna, se je znova pokazalo v petek, ko je kabinet zapustilo kar pet članov, med njimi minister za promet ter namestnik zunanjega ministra. Manjša koalicijska stranka Laos je obenem napovedala, da varčevalnih ukrepov ne bo podprla, pod vprašajem pa so tudi glasovi poslancev konservativne stranke Nova demokracija.

Varčevalni ukrepi naj bi predvidevali drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin.