stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčijo čakajo še ene predčasne volitve

Deli na:

V Atenah je danes propadel še zadnji krog pogajanj o oblikovanju nove vlade, zato bodo v državi nove predčasne volitve, so po pogovorih grškega predsednika Karolosa Papuljasa s predstavniki grških strank danes sporočili iz urada grškega predsednika. Kdaj bodo volitve, naj bi določili v sredo, za najverjetnejši datum pa velja 17. junij.

Na sredinem srečanju, ki se bo po napovedih začelo ob 12. uri, naj bi se dogovorili tudi o formalnostih glede oblikovanja prehodne vlade, ki naj bi državo vodila do novih volitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da so propadla tudi današnja pogajanja in s tem zadnji poskus, da bi se izognili predčasnim volitvam, je potrdil tudi vodja grških socialistov Evangelos Venizelos. "Gremo proti novim volitvam, in sicer v zelo slabih pogojih," je po pogovorih dejal Venizelos.

Današnjih pogovorov pri predsedniku države so se udeležili predstavniki večine političnih strank, z izjemo komunistov (KKE), ki so udeležbo zavrnili, in skrajno desničarske Zlate zore, ki ni prejela vabila.

Papuljas je že pred srečanjem danes dopoldne posvaril pred tragedijo, ki grozi Grčiji. "Junij bi lahko bil mesec tragedije za državo," je dejal. Pri tem je omenil oceno dosedanje vlade, da Grčija nujno potrebuje opravilno sposobno vlado, če se želi izogniti bankrotu.


Predsednik je sicer že na ponedeljkovem srečanju s predstavniki treh strank, ki so na volitvah 6. maja zbrale največ glasov, predlagal oblikovanje tehnične vlade.

Predčasne volitve v Grčiji so v skladu z grško zakonodajo nujne, ker so po volitvah propadli vsi poskusi oblikovanja vlade.

Grki so na volitvah kaznovali tradicionalne stranke, ki so se v minulih mesecih v zameno za mednarodno finančno pomoč zavezale k bolečim varčevalnim ukrepom, in nagradili doslej neopazne stranke, ki nasprotujejo mednarodnemu programu pomoči in varčevalnim ukrepom.

Nobena od strank ni dobila dovolj glasov za oblikovanje vlade. Levičarska stranka Siriza, ki je dosegla drugo mesto, še naprej odločno zavrača sodelovanje v kakršni koli vladi, ki bi spoštovala dane zaveze.

Če bodo Grki na novih volitvah potrdili svojo izbiro, kar je zelo verjetno, se zdi, da ne bo druge možnosti, kot da Grčija zapusti območje evra. Po ocenah političnih analitikov je namreč malo verjetno, da bi Nemčija pristala na nova popuščanja Grčiji oziroma ji še naprej nakazovala denar, če ta ne bi bila več pripravljena izvajati dogovorjenih varčevalnih ukrepov.