Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija slab teden dni po volitvah na pragu novih predčasnih volitev

Deli na:

Vodja grških socialistov Evangelos Venizelos je včeraj sporočil, da ni uspel sestaviti koalicijske vlade, potem ko je ključna levičarska stranka Siriza zavrnila vstop v vlado, ki podpira varčevalne ukrepe, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem je Grčija korak bliže novim predčasnim volitvam.

Venizelos, ki je bil zadnji od vodij treh strank, ki so po nedeljskih volitvah skušali oblikovati vladno koalicijo, je dodal, da bo mandat za sestavo vlade predsedniku države vrnil danes.

"Predsednika republike Karolosa Papuljasa bom v soboto popoldne seznanil in upam, da bo na sestanku pod njegovim vodstvom vsaka stranka prevzela svojo odgovornost," je dejal Venizelos po pogovoru s predsednikom levičarske stranke Siriza Aleksisom Ciprasom o oblikovanju vlade po predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je bila Siriza po številu glasov druga.

Predsednik Papuljas mora zdaj v skladu z ustavo sklicati sestanek vseh strank, kar bo zadnji poskus za sestavo vlade narodne enotnosti ali koalicijske vlade. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa bi ta sestanek lahko sklical za ponedeljek. Če mu vlade ne bo uspelo sestaviti, državo čakajo nove predčasne volitve.

Venizelos se je s Ciprasom sestal, potem ko sta vodja konservativne Nove demokracije Antonis Samaras in Demokratične leve stranke, frakcije Sirize, Fotis Kuvelis pristala na sodelovanje v vladi.



Cipras je po pogovoru z Venizelosom danes ponovil, da njegova stranka ne bo sodelovala v nobeni vladi, ki bi nameravala še naprej izpolnjevati pogoje dogovora o mednarodni finančni pomoči. To po njegovi oceni nameravajo storiti tudi te tri stranke pod alibijem levice. Izpostavil je še, da "ni Siriza tista, ki je zavrnila" sodelovanje v takšni vladi, ampak je tako odločil grški narod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah je največ glasov prejela Nova demokracija, 19,6 odstotka glasov, kar je bil sicer njen najslabši rezultat. Na drugo mesto se je uvrstila Siriza s 16,8 odstotka glasov. Nekdaj mogočna socialistična stranka Pasok pa je zasedla tretje mesto s 13,31 odstotka podpore.

Politična nestabilnost je že povzročila nemir med mednarodnimi posojilodajalci Grčije, ki jo opozarjajo, da bi znala biti ogrožena mednarodna pomoč in njeno članstvo v območju evra.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je pozval grške politike, naj čim prej oblikujejo vlado, ki bo spoštovala dogovor z EU in IMF o mednarodni pomoči.