favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija Merklovo pozdravila s kljukastimi križi in nacističnimi pozdravi

Deli na:
Grčija Merklovo pozdravila s kljukastimi križi in nacističnimi pozdravi

Foto: Reuters

Nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je danes pripela na obisk v Grčijo, so na letališču sprejeli z vojaškimi častmi. V središču Aten pa jo je več deset tisoč Grkov pričakalo s protesti proti varčevalnim ukrepom, ki jih zagovarja kanclerka. Na protestih so izbruhnili spopadi med demonstranti in policisti.

Merklovo je na atenskem letališču sprejel grški premier Antonis Samaras, s katerim bosta imela pogovore v središču mesta.

Medtem so se v Atenah že zbrali protestniki. Pred zgradbo parlamenta se je tako po prvih ocenah policije zbralo okoli 30.000 ljudi, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom, na Merklovo pa so zvračali krivdo za brezposelnost in težave grškega gospodarstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na protestih pred parlamentom so izbruhnili tudi spopadi, ko je od 40 do 50 delno zamaskiranih mladih metalo kamenje v policiste, ti pa so uporabili gumijevke. Razmere so se sicer kmalu spet umirile, poroča dpa.

O več tisoč protestnikih poročajo tudi s trga Omonia v središču grške prestolnice, kjer so se zbrali predvsem privrženci komunistične stranke. "Ljudska vstaja proti varčevanju," so vzklikali demonstranti.



Na obeh protestih je bilo po poročanju dpa opaziti več žaljivih transparentov, kot so "Izgini iz naše države, ti cipa" in "Hitlerjeva hči, izgini iz Grčije". Nekateri protestniki so nosili nacistične uniforme, nekateri so zažigali zastave s kljukastimi križi. Več protestnikov je vzklikalo: "Merklova, izgini."

V Atenah sicer danes ob obisku Merklove veljajo močno poostreni varnostni ukrepi, za varnost pa skrbi okoli 7000 policistov.

Merklova na nekajurni obisk v Grčijo, v okviru katerega se bo sešla tudi s predsednikom Karolosom Papuljasom, prihaja v zelo napetem vzdušju. Grška vlada pripravlja nove varčevalne ukrepe, brez katerih ne more računati na dobrih 31 milijard evrov posojil EU in Mednarodnega denarnega sklada, ki jih nujno potrebuje, da bi se novembra izognila bankrotu.

Za Grke je Nemčija glavni krivec za sprejetje tako ostrih varčevalnih ukrepov, kanclerka pa je deležna številnih kritik. V uradu Merklove so pred obiskom sicer poudarili, da želi kanclerka izraziti solidarnost z Grki in grško vlado ter jim zagotoviti nadaljnjo podporo. Kljub temu pa še naprej vztraja pri nepriljubljenem varčevanju, s katerim bi Grčija zmanjšala zadolženost.