franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gradi se največja džamija v Evropi, minareta visoka skoraj 100 metrov

Deli na:
Gradi se največja džamija v Evropi, minareta visoka skoraj 100 metrov

Foto: mesihat.org

Jugovzhodno od Sjenice, mesteca na kraški planoti Pešter v Sandžaku, pokrajina na jugozahodu Srbije in severovzhodu Črne Gore, gradijo največjo džamijo v Evropi. Imela bo 15 kupol in šest minaretov, od katerih bodo štirje visoki 45 metrov, dva 98,5 metra. Temeljni kamen so položili lani poleti, džamija se bo imenovala »Vrata Pešterja«.

Po poročanju portala Balkan Live in srbskega Telegrafa, ki sta se sklicevala na muftija Muarema Zukorlića, bo islamski center v Dugoj Poljani najmodernejši center na Balkanu, džamija pa največja v Evropi. V sklopu centra bo restavracija za 500 ljudi, otroški vrtec, šola Korana, kulturni center, kabinet za informatiko in drugo, zgrajen naj bi bil do konca leta 2018. Zanimivo je, da gradnje ne financirajo bogate arabske države, kot v Ljubljani, Reki ali Zagrebu. Mufti Zukorlić je dejal, da se bodo s tem izognili radikalizaciji centrov pod vplivom arabskih donatorjev. Največji donator je Ferhan Sejdović, ki se je rodil nedaleč od Duge Poljane, danes pa ima v Nemčiji gradbeno podjetje in hotel.

Zanimiva je tudi utemeljitev, zakaj je sploh potrebna tako velika džamija, katere gradnjo so podprle tudi beograjske oblasti. Sandžak je danes prestreljen z džamijami (tudi zasebnimi) in je del tako imenovanega zelenega balkanskega džihadističnega koridorja. Novi Pazar, ki je upravno središče Sandžaka, je znano kot močni center vahabitov, v njegovi okolici sta vsaj dva znana muslimanska vadbena centra za vojaško usposabljanje. Zahodne obveščevalne službe menijo, da je Sandžak eno glavnih regionalnih središč, iz katerega gredo borci v Siriji ali Irak, po drugi strani pa potujejo na teroristične akcije v zahodno Evropo. Ti skrajneži so v Sandžaku prevzeli večino islamskih centrov z džamijami, Beograd pa je novi džamiji naklonjen zato, ker meni, da jo gradijo »zmerni muslimani« in da bo lahko mlade muslimane odvrnila od radikalizacije.