stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Gorila" Le Penove v rokah francoske policije

Deli na:
"Gorila" Le Penove v rokah francoske policije

Foto: Reuters

Francoska policija je zaradi suma navidezne zaposlitve v Evropskem parlamentu pridržala dva sodelavca predsedniške kandidatke Marine Le Pen.

V stranki so potrdili, da v okviru preiskave, ki jo je policija sprožili decembra lani, zaslišujejo njenega telesnega stražarja Thierryja Legierja, ki mu pravijo tudi Gorila, in vodjo kabineta Catherine Griset.

Policija ju je zaslišala in nato pridržala v okviru preiskave sumov, da je Le Penova, tudi vodja stranke Nacionalna fronta, okoli 340.000 evrov sredstev iz Evropskega parlamenta nezakonito namenila za njune plače. Policija preiskuje, ali je stranka vzpostavila sistem, s katerim je preko navideznih pogodb o delu asistentov v Evropskemu parlamentu plačevala sodelavce stranke v Franciji.

Francoska policija zadevo preiskuje po tem, ko je Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf ugotovil, da je Le Penova evropski denar, namenjen za plače asistentov, namenjala za plače omenjenih dveh sodelavcev Nacionalne fronte, ki sta delala za stranko v Franciji. Ta institucija je od Le Penove zato že zahtevala, naj evropska poslanka parlamentu do 31. januarja vrne 298.000 evrov, do 28. februarja pa še skoraj 42.000 evrov. Ker tega ni hotela storiti, ji sedaj mesečno trgajo polovico od 16.000 evrov plače.

Do njunega pridržanja prihaja dva dni po tem, ko so preiskovalci že drugič preiskali sedež Nacionalne fronte v predmestju Pariza. Pridržijo ju lahko 48 ur, da odločijo o njuni izpustitvi ali predaji sodstvu.



Le Penova, ki s podporo več kot četrtine francoskih volivcev velja za favoritko predsedniških volitev, preiskavo označuje za politično zaroto. "Francozi zelo dobro razlikujejo med škandali in političnimi zarotami," je dejala.

Le Penova, ki v primeru zmage napoveduje umik Francije iz območja evra ter referendum o izstopu države iz unije, zanika, da bi storila karkoli narobe. Za sporne pogodbe o delu trdi, da jih je predložila kot del dogovorjene računovodske prilagoditve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z obtožbami o navideznih zaposlitvah se spopada tudi konservativni predsedniški kandidat Francois Fillon, ki ga preiskujejo zaradi domnev, da so njegovi soprogi leta plačevali kot njegovi asistentki v francoskem parlamentu, ne da bi dejansko delala. Po razkritju je padel na tretje mesto v javnomnenjskih raziskavah.

Torkova anketa, ki sta jo objavila televizija BFMTV in revija L'Express, pa je pokazala, da se je vrnil na drugo mesto, potem ko se je sredinskemu kandidatu Emmanuelu Macronu zmanjšala podpora. Anketa Le Penovi napoveduje največ glasov v prvem krogu volitev 23. aprila, manj verjetno pa je, da bo zmagala v drugem krogu 7. maja.