Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Glifosat zastrupil nemško politiko: SPD napadla Merklovo

Deli na:
Glifosat zastrupil nemško politiko: SPD napadla Merklovo

Glifosat se nahaja tudi v hrani, ki jo jemo v Evropski uniji! - Foto: arhiv

Nemški socialdemokrati (SPD), ki se v teh dneh odločajo o morebitnem sodelovanju v novi nemški vladi pod vodstvom kanclerke Angele Merkel iz Krščansko demokratske unije (CDU), so Merklovo obtožili zlorabe zaupanja, razlog pa je glifosat.

Merklova je danes poudarila, da je minister glasoval v nasprotju z usmeritvami nemške vlade.

Nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt iz Krščansko-socialne unije je namreč v ponedeljek na ravni EU podprl petletno podaljšanje dovoljenja za sporni herbicid.

Schmidtovo glasovanje je bilo očitna zloraba zaupanja in v nasprotju s priporočili vlade, je v ponedeljek za nemško televizijo ARD dejal eden od podpredsednikov SPD Ralf Stegner. Dodal je, da bi se moral Schmidt glasovanja vzdržati, saj se je SPD jasno izrekla proti podaljšanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Stegner se je tudi vprašal, ali je Merklova vedela za to, ter da zloraba zaupanja ne prispeva k trenutnim pogovorom o sestavi nove vlade, ki potekajo na željo predsednika države Frank-Walterja Steinmeierja. Za četrtek so tako v predsedniški palači napovedani pogovori med CDU, CSU in SPD. Še danes naj bi Steinmeier sprejel vodjo poslanske skupine SPD Andreo Nahles.

Pojasnila glede glasovanja ministra za kmetijstvo so sicer zahtevali tudi nemški Zeleni. Schmidt je svojo podporo za podaljšanje uporabe glifostata utemeljil s "pomembnim izboljšanjem za zaščito rastlin in živali". Iz krogov blizu vlade so ob tem zgolj sporočili, da se je Schmidt odločil na lastno pobudo.

"To ni bilo v skladu z usmeritvami, ki jih je pripravila vlada," je danes poudarila Merklova na novinarski konferenci. Kot je dodala, se je danes o tem že pogovarjala z ministrom in poudarila, da se kaj takega ne sme ponoviti, tudi če gre samo za vlado, ki opravlja tekoče posle.

Nemška ministrica za okolje Barbara Hendricks (SPD) je kasneje zahtevala odstavitev ministra za kmetijstvo. Kot je dejala za nemški radio, bi morala nemška kanclerka sedaj posredovati za vzpostavitev zaupanja, če želi tlakovati pot morebitni veliki koaliciji med unijo in SPD. Eden od takih ukrepov Merklove bi bil po ministričinih besedah odstavitev ministra Schmidta.