nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gibraltar grozi Londonu: V primeru brexita se bomo priključili Španiji

Deli na:
Gibraltar grozi Londonu: V primeru brexita se bomo priključili Španiji

Foto: Getty Images

Gibraltar, britansko čezmorsko ozemlje na jugu Pirenejskega polotoka, bi se lahko priključil Španiji, če se bodo Britanci na referendumu 23. junija odločili za izstop iz Evropske unije, je napovedal prvi minister Gibraltarja Fabian Picardo.

"Če Gibraltar želi imeti dostop do skupnega trga in pravice, kakršne uživa danes, kot je prosto gibanje, bi lahko znova razmislili o združitvi naše suverenosti s Španijo, kar je nekaj, o čemer nihče na Gibraltarju ni pripravljen razpravljati," je dejal Picardo v pogovoru za britansko televizijo Sky News.

Po njegovih besedah bi lahko Španija znova zaprla mejo z Gibraltarjem in ogrozila njegovo suverenost, če se bodo Britanci odločili za izstop iz unije. "Zunanji minister je bil jasen in je dejal, da bodo zaprli mejo, čer bo Združeno kraljestvo zapustilo unijo. Ne dan po referendumu oz. odločitvi temveč takrat, ko bo Britanija tudi v tehničnem smislu izstopila iz povezave," je dejal prvi mož Gibraltarja, ki šteje okoli 30.000 prebivalcev.

Gibraltar spada pod oblast Velike Britanije od leta 1704, ko je ozemlje v sredozemski ožini, ki je tedaj pripadalo Španiji, osvojilo angleško-nizozemsko ladjevje. Španija je suverenost nad območjem Veliki Britaniji uradno predala s sporazumom iz Utrechta leta 1713, vendar si ga od takrat vztrajno prizadeva dobiti nazaj.

Prebivalci Gibraltarja podpirajo britansko oblast. Leta 2002 so na referendumu zavrnili predlog, da bi si Velika Britanija in Španija delili suverenost nad ožino.

Britanska kolonija se je skupaj z Otokom EU pridružila leta 1973, a ima v uniji poseben status in je izključen iz štirih področij politik EU - carinske unije, skupne trgovinske politike, skupne kmetijske politike in skupne ribiške politike. Na Gibraltarju se tudi ne uporabljajo se določila EU o davku na dodano vrednost in ni član schengenskega območja.