Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ganljivo slovo policistov od kolega, ki ga je umoril islamski skrajnež

Deli na:
Ganljivo slovo policistov od kolega, ki ga je umoril islamski skrajnež

Foto: Profimedia

48-letnega Palmerja, ki je varoval parlament, je 22. marca ubil 52-letni spreobrnjenec v islam Khalid Masood.

Več tisoč policistov se je včeraj v Londonu udeležilo pogrebnih slovesnosti za policista Keitha Palmerja, ki ga je med terorističnim napadom minuli mesec pred britanskim parlamentom napadalec ubil z nožem.

Policisti so se v slovesnem postroju od kolega poslovili ob 2,6 kilometra dolgi poti od parlamenta do katedrale Southwark, ki leži na drugi strani reke Temze, kjer so v navzočnosti njegove soproge in petletne hčerke nato pripravili pogrebno mašo.

Pred tem so se lahko od pokojnika poslovili v poslopju parlamenta, kjer je njegovo truplo ležalo od nedelje. Gre sicer za čast, ki so jo praviloma deležni visoki politiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Običajno živahne ulice v središču britanske prestolnice so včeraj utihnile ob pogrebnem sprevodu, na čelu katerega so bili policisti, tudi na konjih. Na mrtvaškem vozu je bil napis "Očka številka 1". Policisti v svečanih uniformah, z belimi rokavicami na rokah in medaljami na prsih so stali s sklonjenimi glavami med dvema minutama tišine ob začetku maše.



Pogrebne slovesnosti se je udeležilo okoli 5000 policistov iz vse države, tudi prva vodja metropolitanske policije Cressida Dick.

48-letnega Palmerja, ki je varoval parlament, je 22. marca ubil 52-letni spreobrnjenec v islam Khalid Masood. Masood ga je napadel, potem ko je na bližnjem Westminstrskem mostu zapeljal v pešce in ubil tri ljudi. Četrta žrtev med pešci je nato umrla minuli četrtek. Napadalca je na koncu ustrelil drugi, oborožen policist.

Potem ko je prišlo na dan, da Palmer v času napada ni bil oborožen, so odredili pregled varnostnih ukrepov v parlamentu. Vrata za vozila na ograji okoli parlamenta, ki jih je varoval, pa so bila takrat odprta. Slednje se sicer pogosto dogaja, saj omogoča poslancem lažji dostop do parlamenta.

V nedeljo so v kapelici parlamenta pripravili tudi zasebno mašo, potem ko je to odobrila kraljica Elizabeta II. To čast so pred tem med drugim izkazali bivši premierki Margaret Thatcher.