Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ganjena Elizabeta se je Britancem zahvalila za praznovanje

Deli na:

Velika Britanija se je z različnimi praznovanji, ki so se na Otoku zvrstila v minulih štirih dnevih, poklonila kraljici Elizabeti II. ob 60. obletnici njenega vladanja. Praznovanja so se v torek zaključila s slovesnim sprevodom kočij in pozdravom kraljice z balkona Buckinghamske palače. Množičnost praznovanj je Elizabeto II. še posebej ganila.

Kraljica se je v nagovoru državljanom zahvalila za ganljivo izkušnjo, ki jo je doživela med uradnimi praznovanji 60. obletnice svojega vladanja. Kot je dodala, jo je globoko ganilo, da se je toliko ljudi udeležilo praznovanj. Posebno zahvalo pa je, tudi v imenu soproga, princa Philipa, namenila organizatorjem dogodkov.

Elizabeta II. je dan začela z zahvalno mašo v znameniti londonski katedrali Svetega Pavla, ki so se je ob članih njene družine udeležili številni politični voditelji, predstavniki britanske vlade, tuji veleposlaniki in mnoge druge ugledne osebnosti.

Kraljico, oblečeno v svilen plašč mentolovo zelene barve, okrašen s kristali, z ujemajočim se klobukom, je ob prihodu in ob odhodu množica pozdravila z vzkliki navdušenja. 86-letna kraljica je bila med slovesnostjo vidno ganjena. Ko se je maša bližala koncu s himno God Save the Queen (Bog obvaruj kraljico), se je zdelo, da je bila na robu solz.

Britansko monarhinjo je tudi v nadaljevanju čakal pester program. Udeležila se je sprejema v uradni rezidenci londonskega župana Mansion House, kasneje še slovesnega kosila v Westminster Hallu, najstarejšem delu stavbe britanskega parlamenta, medtem ko so ostale člane kraljeve družine pričakali v enem najbolj znanih zgodovinskih poslopij v Londonu, Guildhallu.

Vrhunec zaključka štiridnevnih praznovanj pa je sledil popoldan. London je lahko spremljal povorko kraljevih kočij po bulvarju The Mall do Buckinghamske palače, v kateri se je Elizabeta II. v spremstvu prestolonaslednika Charlesa in njegove soproge Camille peljala s kočijo iz leta 1902.

Princ Harry se je v kočiji pridružil bratu, princu Williamu, in njegovi soprogi Catherine, ki je tokrat nosila obleko bež barve, okrašeno s čipko, Alexandra McQueena. Vsi pa so družno z mahanjem pozdravljali številne radovedneže.

Nestrpno pa so Londončani in ostali obiskovalci britanske prestolnice v torek čakali trenutek, ko jih je z balkona enega od svojih domovanj pozdravila vidno zadovoljna in nasmejana Elizabeta II. z ožjimi člani kraljeve družine. Ob njej so na balkonu zbrani množici mahali še Charles in Camilla ter kraljičina vnuka, princa Harry in William z ženo Catherine.

Kljub pregovorno "muhastem londonskem vremenu", ki je že v nedeljo nekoliko skazil slovesen spust tisoč plovil po reki Temzi, je v torek sledil še prelet letal britanskih kraljevih zračnih sil in častne topovske salve, s čimer so se štiridnevna uradna praznovanja tudi zaključila.

Poleg spusta po Temzi je ob paleti dogodkov pozornost v minulih dneh pritegnil tudi ponedeljkov piknik in koncert pred Buckinghamsko palačo, na katerem se je princ Charles z ganljivim govorom zahvalil svoji mami ob obletnici njenega vladanja.

Na pikniku v čast 60. obletnice Elizabetinega vladanja so na vrtu Buckinghamske palače postregli z vrsto dobrot, med drugim z jagodami s kraljičinega vrta in bio piškoti princa Charlesa.

Pač pa so ponedeljkova in torkova praznovanja minila brez vojvode Edinburškega, kraljičinega soproga že skoraj 65 let, ki je v preteklih šestih desetletjih stal kraljici ob strani na večini uradnih dolžnosti, a so ga morali v ponedeljek zaradi vnetja mehurja odpeljati v bolnišnico. V nedeljo bo sicer praznoval 91. rojstni dan.

Princ Philip, znan po tem, da je pogosto brez dlake na jeziku, je v ponedeljek izrazil razočaranje, ker bo zamudil preostanek praznovanj, saj bo moral v bolnišnici ostati še nekaj dni. Po besedah princa Edwarda, ki ga je obiskal v bolnišnici, mu gre že na bolje.

Vseeno pa Philip dogajanja ni zamudil, saj ga je iz bolniške postelje spremljal preko malih ekranov. Tako je lahko slišal tudi sinov poziv in pozdrav, ki mu ga je množica namenila na ponedeljkovem koncertu.

Elizabeta II. sicer te dni ob svojem diamantnem jubileju prejema čestitke iz vsega sveta. Ameriški predsednik Barack Obama ji je v video posnetku, ki so ga objavili na spletni strani Bele hiše, posvetil nenavadno oseben poklon. Izrazil je upanje, da bo Elizabeta II. vladala še dolgo let.