kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gadafijev sin v hišnem priporu v Nigru

Deli na:
Gadafijev sin v hišnem priporu v Nigru

Foto: Reuters

Sadi Gadafi, eden od sinov ubitega libijskega samodržca Moamerja Gadafija, naj bi se v Nigru, kamor se je zatekel po koncu 42-letne vladavine njegovega očeta, nahajal v hišnem priporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za arabsko televizijo Al Arabia danes povedal predstavnik prehodne vlade v Tripoliju, naj bi se predstavniki obeh držav najprej sestali s Sadijem Gadafijem, temu je sledila aretacija, potem pa naj bi ga odpeljali na neznano lokacijo.

Arabska televizija Al Arabia je v petek sicer objavila intervju s Sadijem Gadafijem, ki je povzročil precejšnje napetosti v odnosih med državama. Sin nekdanjega libijskega avtokratskega predsednika je namreč napovedal svojo vrnitev v Libijo, kjer po njegovih besedah vre množičen upor proti novim oblastem.
 
Libijska prehodna vlada je takoj zatem zahtevala izročitev Gadafija, za katerim je bila izdana tudi mednarodna tiralica. V Niger se je zatekel avgusta lani, tamkajšnje oblasti pa so do sedaj njegovo izročitev zavračale.
 
Kot je Gadafi še zatrdil v petkovem intervjuju, ima v domovini še vedno številne privržence, tudi v vrstah sedaj vladajočega nacionalnega prehodnega sveta. Prepričan je, da bo kmalu prišel dan, ko bodo Libijci prehodni svet zrušili. Kot je obljubil, pa po njegovi vrnitvi v domovino ne bo nobenih povračilnih ukrepov ali maščevalnih operacij.
 
Poznavalci ocenjujejo, da se nove oblasti v Tripoliju sicer zavedajo, da so v državi še navzoči ostanki Gadafijevega režima in da obstaja nevarnost njihove akcije, a možnosti vrnitve Sadija in širšega upora naj bi bile neznatne.