Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gadafijev sin Saif se predaja

Deli na:
Gadafijev sin Saif se predaja

Saif Gadafi. - Foto: Reuters

Sin nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija Saif al Islam in nekdanji vodja libijskih obveščevalnih služb Abdulah al Senusi naj bi se želela predati Mednarodnem kazenskemu sodišču (ICC), je sporočil predstavnik libijskega nacionalnega prehodnega sveta, ki se sklicuje na obveščevalne vire.

Kot je v sredo dejal visoki vojaški predstavnik prehodnega sveta Abdel Madžid Mlegta, sta tako Saif al Islam kot Senusi "predlagala, da se predata sodišču v Haagu". ICC je namreč že junija zaradi zločinov proti človečnosti izdal zaporni nalog za oba. Sodišču naj bi se želela predati prek "sosednje države".

Sodišče v Haagu je medtem sporočilo, da zaenkrat še nimajo potrditve o namenu dvojice, bodo pa poskušali stopiti v stik z libijskim prehodnim svetom in pridobiti več informacij, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
 
Neimenovani predstavnik prehodnega sveta je sicer danes menil, da želita Siaf al Islam in Senusi z domnevno ponudbo le pridobiti čas. Oba naj bi namreč dobro vedela, da jima nove libijske oblasti želijo soditi v Libiji.
 
"To je zakonita pravica Libijcev, ki ji ne more oporekati nihče, niti Mednarodno kazensko sodišče," je dejal za arabski časnik Ašark al Avsat, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.
 
Saif al Islam in Senusi sta na begu že vse od 20. oktobra, ko so sile prehodnega sveta zavzele Sirto, pri čemer je bil ubiti tudi Gadafi. Po nekaterih podatkih naj bi se nahajala v Nigru.