sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frontex za pomoč Grčiji pri vračanju prebežnikov potrebuje dodatnih 1500 policistov

Deli na:
Frontex za pomoč Grčiji pri vračanju prebežnikov potrebuje dodatnih 1500 policistov

Foto: Getty Images

Agencija EU za zunanje meje Frontex je včeraj sporočila, da za pomoč Grčiji pri vračanju prebežnikov v Turčijo potrebuje dodatnih 1500 policistov ter 50 strokovnjakov za vračanje in ponovni sprejem. Številne države članice EU so že napovedale povečanje kvot svojega osebja.

Dogovor med EU in Turčijo, ki so ga voditelji dosegli minuli teden v Bruslju, predvideva vračanje vseh nezakonitih migrantov, ki prispejo na grške otoke s turškega ozemlja, nazaj v Turčijo.

Frontex bo še naprej podpiral Grčijo pri nadzoru meja, iskanju in reševanju, registraciji in identifikaciji migrantov, prav tako pa bo pomagal lokalnim oblastem pri vračanju in ponovnem sprejemu iz žariščnih točk, je navedeno na spletni strani Frontexa. Agencija ima sicer trenutno v Grčiji 734 svojih predstavnikov.

"Pomembno je poudariti, da lahko Frontex vrne ljudi šele po tistem, ko grške oblasti opravijo podrobno analizo vsakega posameznika in izdajo končno odločitev o vrnitvi," je povedal direktor Frontexa Fabrice Leggeri. "Vrnitev tistih, ki nimajo pravice do mednarodne zaščite, bo potekala skladno z zakonodajo EU in mednarodnim pravom," je poudaril.

Grčija namreč nima dovolj osebja, ki bi obravnavalo vse prebežnike, ki so prišli iz Turčije. Stotine večinoma sirskih beguncev še vedno prihajajo v Grčijo, in to kljub sprejetem dogovoru, ki je v nedeljo stopil v veljavo. Proces vračanja migrantov za zdaj še ne deluje, pričakovati pa je, da bodo begunce začeli vračati v Turčijo od 4. aprila naprej, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Begunski dogovor med EU in Turčijo naj bi deloval po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo. Glede na dogovorjeno, naj bi v Turčijo vrnili do 72.000 sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72.000 Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, bo načelo eden za enega nehalo veljati.

Turčija pa bo v primeru izpolnitve pogojev deležna nekaterih ugodnosti. Do konca junija bi tako lahko predvidoma pospešili vizumsko liberalizacijo za turške državljane in odprli novo poglavje v pristopnih pogajanjih Turčije z EU. Unija pa bo prav tako pospešila izplačilo že dogovorjenih treh milijard evrov Turčiji za pomoč sirskim beguncem.