kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francois Hollande zmagovalec francoskih volitev

Deli na:
Francois Hollande zmagovalec francoskih volitev

Foto: Reuters

Socialist Francois Hollande je novi francoski predsednik, potem ko je v današnjem odločilnem drugem krogu volitev premagal sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Hollande je glede na projekcije zbral od 52 do 53,3 odstotka glasov, Sarkozy pa okoli 48 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Volilna udeležba je bila več kot 80-odstotna.

Nicolas Sarkozy je danes priznal volilni poraz in socialistu Francoisu Hollandeu v telefonskem pogovoru že čestital za izvolitev za novega predsednika Francije. Ob tem je napovedal, da svoje desnosredinske Unije za ljudsko gibanje (UMP) ne bo vodil na junijskih parlamentarnih volitvah, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Francoski narod se je odločil. Francois Hollande je predsednik Francije in treba ga je spoštovati," je Sarkozy dejal v čustvenem nagovoru privržencem, ki so njegov povolilni nastop večkrat prekinili z vzkliki: "Nicolas, Nicolas!" in "Hvala, hvala!".

Kot je dodal, prevzema polno odgovornost za poraz, ob tem pa je svojemu nasledniku v Elizejski palači zaželel vse dobro, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sarkozy je prvi francoski predsednik po 30 letih, ki je izgubil volitve za drugi mandat.

Pred nagovorom se je sešel s predstavniki UMP v Elizejski palači in jih pozval k enotnosti pred junijskimi volitvami. "Ne razdelite se. Ostanite enotni. Treba je dobiti bitko na volitvah, mogoče jo je dobiti," je Sarkozy dejal na srečanju s privrženci, ki se ga je udeležila tudi soproga Carla Bruni-Sarkozy.

Tiskovni predstavnik socialistov Benoit Hamon je izrazil veliko veselje ob Hollandeovi zmagi. Kot je dodal, bo njegova izvolitev končala "17 let desničarske vladavine v Elizejski palači". Na osrednjem trgu v mestu Tulle, od koder prihaja Hollande, se medtem že zbira množica, ki v kratkem pričakuje njegov nagovor. Ta je napovedan okoli 20.45, poroča televizija France TV na svoji spletni strani.

Po podatkih inštitutov CSA, TNS Sofres in Ipsos je Hollande zbral 52 odstotkov glasov, medtem ko je njegovega tekmeca podprlo 48 odstotkov volivcev. Rezultati inštituta Harris Interactive pa kandidatu socialistov po drugi strani napovedujejo od 52,7 do 53,3 odstotka podpore.

Volišča so se zaprla ob 20. uri, potem ko je približno 44 milijonov volivcev v današnjem drugem krogu izbiralo novega predsednika s petletnim mandatom. Izidi vzporednih volitev, ki jih objavijo francoski mediji, glede na izkušnje iz preteklosti precej dobro napovejo končni izid.

Hollande se z današnjo zmago tako seli v Elizejsko palačo, ki jo po enem mandatu zapušča Sarkozy. Sprememba v Elizejski palači pa pomeni tudi spremembo v francoski politiki. Tako Sarkozy kot Hollande sta v predvolilni kampanji, ki je potekala v senci gospodarske krize, v kateri se je znašla tudi Francija, sicer obljubljala uravnoteženje francoskih javnih financ.

Sarkozy je načrtoval dvig davka na dodano vrednost, medtem ko namerava Hollande še bolj obdavčiti bogate, zavzema pa se tudi za revizijo evropskega fiskalnega pakta, da bi ta vseboval tudi spodbude za rast in krepitev solidarnosti. A prav slednje je tema, s katero je Hollande razburil zlasti Berlin. Kot poudarja Hollande, pakt v ospredje preveč postavlja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

Zato naj bi Hollande še drevi telefoniral nemški kanclerki Angeli Merkel v Berlin. Kot je po navedbah AFP dejal njegov zaveznik in morebitni premier Jean-Marc Ayrault, vodja poslanske skupine socialistov, bo Hollande govoril z Merklovo, "saj je tam ključ do okrevanja Evrope".

Na znamenitem pariškem Trgu Bastilje se tako obeta veliko praznovanje socialistov, ki z današnjo zmago z velikimi pričakovanji zrejo tudi v junijske parlamentarne volitve.