stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frančišek budistične menihe poziva, naj ustavijo versko nestrpnost

Deli na:
Frančišek budistične menihe poziva, naj ustavijo versko nestrpnost

Foto: Profimedia

Papež Frančišek je visoke budistične predstavnike v Mjanmaru na srečanju v Yangonu pozval, naj premagajo predsodke in sovraštvo.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je s tem posredno pozval k spoštovanju preganjane muslimanske manjšine Rohingya.

"Če želimo biti združeni, kar je naš namen, moramo premagati vse oblike nesoglasij, nestrpnosti, predsodkov in sovraštva," je papež pozval najpomembnejše budistične menihe v tej azijski državi.

Nekateri budistični menihi v Mjanmaru s svojimi govori že več let podžigajo sovražnost do muslimanov ter s tem utrjujejo sovražen odnos do Rohingov. V zadnjih mesecih so najvišji budistični predstavniki začeli brzdati najbolj skrajne menihe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od konca avgusta je iz Mjanmara zbežalo okoli 620.000 Rohingov, ki jih budistična večina prebivalcev države sicer preganja že več desetletij. Povod za nasilje vojske in policije nad civilnim prebivalstvom je bil napad muslimanskih upornikov na varnostne sile.



Papež je že v torkovem govoru po srečanju z mjanmarsko voditeljico Aung San Suu Kyi pozval k "zavezanosti pravičnosti in spoštovanju človekovih pravic", a ni izrecno omenil Rohingov. Katoliška skupnost v tej pretežno budistični azijski državi ga je namreč posvarila, da bi z izrecnim omenjanjem Rohingov lahko škodoval okoli 660.000 tamkajšnjim katoličanom.

Več organizacij za človekove pravice je kritiziralo papeža, ker ni omenil Rohingov in domnevnih zločinov storjenih proti njim. Vendar je Frančiška včeraj v bran vzel tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Papež zaradi tega ne bo izgubil moralne avtoritete," je dejal Burke v Yangonu. Pojasnil je, da njegova diplomacija ni nezmotljiva in da je papež resno vzel opozorila lokalne katoliške skupnosti.

Frančišek, prvi papež, ki je obiskal Mjanmar, je obisk v tej azijski državi začel v ponedeljek. Že prvi dan se je srečal s poveljnikom mjanmarske vojske, generalom Min Aung Hlaingom, v torek se je pogovarjal z mjanmarsko voditeljico Suu Kyijevo. Včeraj pa je pred srečanjem z budističnimi menihi v Yangonu daroval veliko mašo na prostem, ki se je je udeležilo okoli 150.000 ljudi. Obisk v Mjanmaru bo papež sklenil v četrtek, ko bo odpotoval v sosednji Bangladeš.