stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija z novo protiteroristično zakonodajo

Deli na:
Francija z novo protiteroristično zakonodajo

Foto: Profimedia

Francoska vlada je v četrtek sprejela osnutek nove protiteroristične zakonodaje, ki je že deležna kritik s strani organizacij za človekove pravice, češ da omejuje pravico do protestov.

Nova zakonodaja predvideva več pooblastil za pristojne oblasti ter zaprtje tistih krajev, kjer naj bi vzpodbujali k ekstremizmu, za do šest mesecev.

Nova zakonodaja tako med drugim predvideva, da bodo lahko francoske oblasti zavarovale dogodke ali kraje, da bi preprečile morebitne napade, brez predhodne pridobitve dovoljenja sodišča. Lokalne oblasti bodo tako lahko same odločile, da bodo za kak kraj uvedle varnostni kordon ter preiskovale ročno prtljago ali izvajale osebne preiskave z zasebnimi varnostniki, ne da bi za to v naprej zaprosile za dovoljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob robu vrha EU v Bruslju priznal, da v sistemu obstajajo nekatere slabe rešitve, ki jih nameravajo odpraviti. Francoski premier Edouard Phillpe na drugi strani zagotavlja, da zakonodaja prinaša ustrezno ravnotežje med spoštovanje svoboščin in zagotavljanjem varnosti.

Francoski notranji minister Gerard Collomb je dejal, da nedavni napad na Elizejskih poljanah kaže na nujnost sprejema nove protiteroristične zakonodaje.

Po terorističnih napadih v Parizu novembra 2015 so v Franciji uvedli izredne razmere, ki so jih od takrat podaljšali petkrat. Sedanje izredne razmere se bodo končale sredi julija. Francoska vlada naj bi jih po pričakovanjih podaljšala do 1. novembra.