zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija ustanavlja centre za "deradikalizacijo" skrajnežev

Deli na:
Francija ustanavlja centre za "deradikalizacijo" skrajnežev

Foto: Getty Images

V Franciji bodo do leta 2017 ustanovili več centrov za ponovno vključevanje "radikaliziranih oseb" in tistih, ki so dovzetni za pridružitev džihadistom, v družbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Boj proti terorizmu je brez dvoma velik izziv naše generacije," je dejal francoski premier Manuel Valls, ki je danes predstavil nov načrt za boj proti terorizmu. V začetku aprila je ocenil, da so salafistične skupine "na poti k zmagi v kulturnem in ideološkem boju" v Franciji. Obtožil je tudi "terorizem, ki se je rodil v naši lastni družbi".

V zadnjih letih je bila večina napadov v Franciji izvedenih v imenu muslimanske vere, izvajalci pa so bili mladi francoski državljani. Lani je v napadih džihadistov umrlo 147 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

Po ocenah francoske vlade je v Franciji radikaliziranih 9300 oseb, med katerimi je 30 odstotkov žensk in 20 odstotkov mladoletnih. Med 66.000 zaporniki v francoskih zaporih je 1500 radikaliziranih.

Centre bodo vzpostavili v 13 francoskih regijah, deradikalizacijo pa bo v posameznem centru vodilo okoli 30 ljudi. Prvega bodo odprli poleti v osrednjem delu države, drugega pa konec leta. V slednjem bodo nastanjeni najtežji primeri, med katerimi bodo tudi povratniki iz Sirije. Center naj bi odprli tudi na otoku Mayotte v Indijskem oceanu.

Najmanj polovica centrov bo na zahtevo sodnih oblasti sprejemala osebe, ki jih ne morejo poslati v zapor, lahko pa zoper njih uvedejo sodni nadzor, je še pojasnil Valls.

Vlada je do leta 2017 za financiranje načrta za boj proti terorizmu, ki vsebuje 79 ukrepov, predvidela dodatnih 40 milijonov evrov. V okviru načrta bodo ustanovili tudi stalni znanstveni svet za radikalizacijo in terorizem, ki bo skrbel za raziskave na teh področjih ter krepitev vezi med raziskovalci in uslužbenci na področju boja proti terorizmu. Nad zaposlenimi na delovnih mestih, ki so občutljiva za varnost, pa bodo izvajali poseben nadzor.