Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija po Nici vpoklicala 12.000 rezervistov; nove aretacije

Deli na:
Francija po Nici vpoklicala 12.000 rezervistov; nove aretacije

Foto: Getty Images

Francija je po četrtkovem napadu v Nici, v katerem je bilo ubitih najmanj 84 ljudi, za okrepitev varnosti vpoklicala 12.000 rezervnih policistov. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve pa je v soboto zvečer pozval vse domoljubne Francoze, naj se prijavijo za rezerviste, da bodo pomagali varovati meje države. V zvezi z napadom so danes v Franciji aretirali še dve osebi. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na pravosodne vire, gre za moškega in žensko.

Po napadu so že pred tem aretirali štiri moške in nekdanjo soprogo napadalca. Vseh pet danes ostaja v policijskem pridržanju, še poroča AFP. V zvezi z napadom so sicer preiskovalci zaslišali že več sto ljudi.

Francoz tunizijskega porekla, 31-letni Mohamed Lahouaie Bouhlel, je v četrtek zvečer z 19-tonskim tovornjakom hladilnikom divjal skozi množico, zbrano na priljubljenem sprehajališču Angleška promenada, dokler ga niso ubili policisti. Odgovornost za napad je v soboto prevzela džihadistična skupina Islamska država. Preiskovalci domnevajo, da se je napadalec radikaliziral v zelo kratkem času.

Vir blizu preiskavi je za AFP danes povedal, da je Bouhlel prizorišče napada z najetim tovornjakom obiskal že v dneh pred napadom. Po Angleški promenadi naj bi tako peljal že 12. in 13. julija.

Angleško promenado so po napadu zaprli, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa jo bodo znova v celoti odprli za promet danes po 11.45, ko se bodo žrtev napada spomnili z minuto molka. Na prizorišču napada gorijo številne sveče, žalujoči pa so tja prinesli tudi veliko rož.

Vpoklic rezervistov

Francija, ki je po napadu v soboto začela tridnevno žalovanje, ima po poročanju britanskega BBC po državi razvrščenih okoli 120.000 policistov in vojakov. Med 12.000 rezervisti je 9000 pripadnikov vojaške policije in še 3000 policistov.

Po podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, od tega deset otrok oziroma najstnikov, okoli 200 ljudi je ranjenih. Med žrtvami naj bi bilo veliko tujcev, med katerimi pa po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni Slovencev.

Odgovornost za napad v Nici je v soboto prevzela džihadistična skupina Islamska država (IS).