Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Fotografija veleposlanikovega morilca zmagala na World Press Photo

Deli na:
Fotografija veleposlanikovega morilca zmagala na World Press Photo

Foto: Profimedia

Organizacija World Press Photo je za zmagovalca mednarodnega fotografskega natečaja izbrala delo fotografa ameriške tiskovne agencije AP Burhana Ozbilicija, na katerem je ovekovečil morilca ruskega veleposlanika decembra lani v Ankari.

Zmagovalca so izbrali med več kot 80.400 poslanimi deli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija z grozečim obrazom morilca, 22-letnega Mevluta Merta Altintasa, z dvignjenim prstom in pištolo v roki, poleg pa truplo ruskega veleposlanika Andreja Karlova, je obkrožila svet že decembra lani. Do sedaj naj bi si jo ljudje ogledali že 18-milijonkrat.

Žirija je pohvalila pogum fotografa, ki si je upal dvigniti objektiv in ujeti pravi trenutek ravno po umoru.

"V trenutku, ko sem slišal strele, sem vedel, da je to zgodovinski trenutek in to zelo resen," je Ozbilici dejal za AFP.

"Vedel sem, da moram opraviti svojo delo. Kot novinar nisem mogel zbežati stran, da se rešim," je dodal.

Skupaj se je na enega od najbolj prestižnih fotografskih natečajev prijavilo 5034 fotografov iz 125 držav, ki so poslali več kot 80.400 fotografij. "Zelo težka odločitev je, ampak na koncu smo se odločili, da je fotografija leta eksplozivna fotografija, ki res govori o sovraštvu današnjega časa," je dejala ena od žirantov Mary Calvert.



Ozbilici je še dejal, da mu je žal za smrt veleposlanika, "prijaznega in iskrenega moškega", ki pa je bila neposredna posledica konflikta v Siriji.

"Ta fotografija je označila pomemben trenutek v zgodovini Turčije, predvsem v odnosih s Turčijo," je dodal Ozbilici.

World Press Photo podeljuje nagrade v več kategorijah, med nagrajenimi fotografijami so pogosto prizori stiske ljudi na vojnih in drugih kriznih območjih. Veliko letošnjih nagrajenih fotografij pa je že lani zaokrožilo po spletu in pustilo velik vtis na ljudeh.

Med njimi je na primer fotografija ameriškega fotografa Jonathana Bachmana, na kateri je ujel temnopolto aktivistko Ieshio Evans v lahki obleki med protestom proti policijskemu nasilju v ameriškem mestu Baton Rouge, ko je mirno ponudila roke skupini močno oboroženih policistov, da jo aretirajo. Fotografija je bila nagrajena v kategoriji aktualne zadeve.

Med nagrajenimi v kategoriji šport, pa je med drugim fotografija nemškega fotografa Kaija Oliverja Pfaffenbacha z lanskih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, na kateri je ujel nasmeh jamajškega tekača Usaina Bolta, ko se je obrnil nazaj in opazil, kako je prehitel svoje tekmece.

World Press Photo tradicionalno podeljuje nagrade za najboljše fotografije vsak februar. Na lanskem natečaju sta se med nagrajenci znašla tudi dva Slovenca. V kategoriji ljudje sta prvo in drugo nagrado osvojila slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic.