mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FOTO: Bravo, Melania - prva dama si v Savdski Arabiji ni zakrila glave

Deli na:
FOTO: Bravo, Melania - prva dama si v Savdski Arabiji ni zakrila glave

Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prispel v Savsko Arabijo in s tem začel svojo prvo turnejo v tujini.

Trumpa je s soprogo Melanio sprejel savdski kralj Salman, ameriški predsednik pa bo med drugim sodeloval na vrhu Zalivskega sveta za sodelovanje in imel govor za voditelje okoli 50 muslimanskih držav.

Trump je z današnjim prihodom v Rijad začel dvodnevni obisk v Savski Arabiji, ki je prva postaja njegove prve osemdnevne turneje v tujini.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Trump s soprogo Melanio zjutraj z vladnim letalom pristal na letališču v Rijadu. Po pristanku ju je sprejel savdski kralj Salman. Ameriška prva dama je nosila konservativno črno obleko, ni pa si zakrila las, še piše AFP.

Obisk se bo začel s pogovorom Trumpa s kraljem Salmanom in dvema najvplivnejšima savdskima princema. V Rijadu srečanje Trumpa in kralja Salmana vidijo kot priložnost za obnovo odnosov z Washingtonom po več letih napetostih v času prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame. Trump in njegova soproga bosta tudi imela večerjo s savdsko kraljevo družino.


V nedeljo ima Trump na programu tudi nagovor voditeljem okoli 50 muslimanskih držav. Kot je pred turnejo povedal svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Herbert McMaster, namerava Trump z govorom združiti muslimanski svet proti sovražnikom civilizacije ter izraziti ameriško zavezo muslimanskim partnerjem. Trump je pred obiskom povedal, da bo voditelje muslimanskih držav pozval k boju proti ekstremizmu.

Ni še jasno, ali bodo med muslimanskimi državniki tudi voditelji Irana, Sirije, Libije, Somalije in Jemna, ki so med državami s seznama v Trumpovem izvršnem ukazu o prepovedi vstopa za državljane muslimanskih držav v ZDA.

Ameriški predsednik, ki svoje mnenje in politične odločitve rad sporoča preko Twitterja, se bo sešel tudi z nekaterimi, ki so zelo dejavni na tem družbenem omrežju. Med njimi bodo po napovedih glavni izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, aktivistka Malala Jusufzaj in jordanski kralj Abdulah.

Savdska Arabija je za ZDA strateško in vojaško zelo pomembna, saj v boju za prevlado na Bližnjem vzhodu predstavlja protiutež Iranu.

Obisk v Savdski Arabiji bo Trump v nedeljo sklenil z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev, turnejo pa bo v ponedeljek nadaljeval v Izraelu. Nato bo obiskal palestinska ozemlja, Vatikan, Italijo, Bruselj in na koncu še Sicilijo. Pred odhodom je Trump na Twitterju zapisal, da bo na turneji zelo branil ameriške interese.