Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Fillon kljub aferi zaradi žene vztraja pri kandidaturi za predsednika

Deli na:
Fillon kljub aferi zaradi žene vztraja pri kandidaturi za predsednika

Foto: Profimedia

Proti Fillonu trenutno poteka predhodna preiskava zaradi zaslužkov njegove žene; umakniti se ne misli niti, če bi uvedli uradno preiskavo.

Kandidat francoskih konservativcev na predsedniških volitvah Francois Fillon je včeraj zatrdil, da bo v predsedniški tekmi vztrajal tudi, če bi preiskovalci proti njemu uvedli uradno preiskavo zaradi obtožb o fiktivnih zaposlitvah soproge. Pred tem je zagotavljal, da se bo v takem primeru umaknil.

Proti Fillonu trenutno poteka predhodna preiskava zaradi poročanja medijev, da je njegova soproga Penelope med letoma 1998 in 2012 zaslužila prek 800.000 evrov kot moževa poslanska asistentka, pri čemer pa se postavlja vprašanje, če je delo dejansko opravljala.

Kasneje je prišlo na dan, da je Fillon tudi dvema od svojih otrok med letoma 2005 in 2007 plačal odvetniške storitve v višini 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta. Fillon je v začetku meseca priznal, da je naredil napako, čeprav je bilo vse zakonito, saj se zaveda, da Francozi ne sprejemajo več tovrstnih praks.


Čeprav je pristojni tožilec v četrtek sporočil, da začetna preiskava še vedno poteka, bi odločitev o sprožitvi uradne preiskave moral sprejeti sodnik. Kot piše BBC, bi do take odločitve lahko preteklo še več mesecev ali celo let.

"Bližje kot smo datumu volitev, bolj škandalozno bi bilo, da bi desnici in sredini odrekli pravico do kandidata," je Fillon dejal v pogovoru za časnik Le Figaro. "Jaz sem kandidat in šel bom do zmage," je zagotovil. Kot je dodal, je sicer upal, da bo odločitev v primeru preiskave proti njemu sprejeta prej.

Prvi krog volitev bo 23. aprila, v drugem krogu pa se bosta najbolje uvrščena kandidata pomerila dva tedna kasneje. Fillon, nekdaj favorit za zmago, je po izbruhu afere padel na tretje mesto, čeprav je glede na nekatere ankete po novem izenačen s sredinskim kandidatom Emmanuelom Macronom.

Oba bi v prvem krogu zaostala za voditeljico skrajne desnice Marine Le Pen, ki pa naj glede na ankete v drugem krogu ne bi premagala nobenega od njiju.