favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Filipinski predsednik Duterte bo obiskal "osebnega junaka" Putina

Deli na:
Filipinski predsednik Duterte bo obiskal "osebnega junaka" Putina

Foto: Profimedia

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte danes odhaja na večdnevni obisk v Rusijo, kjer se bo srečal s svojim "junakom" - ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Obisk bo utrdil tesnejše odnose med Filipini in Rusijo, odkar je oblast prevzel Duterte, ki zunanjo politiko svoje države vse bolj oddaljuje od tradicionalne zaveznice ZDA.

Duterte se bo v četrtek srečal s Putinom, za katerega je dejal, da je njegov "osebni junak" in s katerim ima osebno vez zaradi skupnih interesov, kot sta orožje in lov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filipinski predsednik je pred odhodom v Rusijo dejal, da je ena od prioritet njegovega obiska nakup natančno vodenih bomb, ki jih bo uporabil proti islamskim skrajnežem na jugu Filipinov.

Duterte svojo zunanjo politiko vse bolj usmerja proti Rusiji in Kitajski, medtem ko omejuje sodelovanje z ZDA, ki so bile desetletja najpomembnejši vojaški zaveznik in zaščitnik otoške države.



Med drugim je zmanjšal število in obseg vojaških vaj z ameriško vojsko, filipinskim vojakom je prepovedal sodelovanje v skupnih patruljah v Južnokitajskem morju in se zavzel za umik ameriških sil s Filipinov.

Preobrat v filipinski zunanji politiki se dogaja, medtem ko vse vidnejšo vlogo v regiji prevzema Kitajska. Vse bolj samozavestna azijska sila kljubuje vojaški moči ZDA in širi svojo navzočnost v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti skoraj v celoti.

Kljub kitajskemu širjenju na območja, ki si jih lastijo tudi Filipini, je Duterte odločen, da bo zunanjo politiko svoje države obrnil stran od Washingtona in jo usmeril proti Pekingu in Moskvi.

Razlog za to delno tiči tudi v dejstvu, da Kitajska in Rusija podpirata oziroma vsaj javno ne kritizirata Dutertejeve krvave vojne proti drogam, ki je terjala že več tisoč življenj. Organizacije za človekove pravice filipinskemu predsedniku očitajo, da gre morda celo za zločin proti človečnosti.