Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FBI: Napadalec v Orlandu izrekel zvestobo Islamski državi

Deli na:
FBI: Napadalec v Orlandu izrekel zvestobo Islamski državi

Foto: Getty Images

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da so predhodno preiskovali moškega, ki je izvedel napad v Orlandu, in da je izrekel zvestobo Islamski državi (IS).

Agent FBI Ronald Hopper je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedal, da v predhodni preiskavi 29-letnega Omarja Mateena niso našli nič obremenilnega, da pa je ta izrekel zvestobo IS pred pokolom v Orlandu.

Z IS povezana tiskovna agencija Amaq je medtem poročala, da je pokol v klubu izvedel borec IS. "Napad, katerega cilj je bil nočni klub za homoseksualne v Orlandu na Floridi in ki je povzročil več kot 100 mrtvih in ranjenih, je izvedel borec Islamske države," je za agencijo povedal neimenovan vir.

Oče Omarja Seddiqueja Mateena, ki je v Orlandu ubil 50 ljudi in jih več kot 50 ranil, je sicer za televizijo NBC dejal, da sinovo dejanje nima ničesar z vero. Kot je pojasnil, je sina, sicer varnostnika, pred meseci hudo razburil pogled na poljubljanje dveh moških.

Hopper je dejal, da so bili na Mateena dvakrat pozorni zaradi domnevnih zvez s teroristi, in sicer leta 2013 in 2014. Leta 2013 je sodelavcem dal sumljive izjave, kar so temeljito raziskali, vendar niso mogli potrditi vsebine njegovih izjav in so preiskavo zaprli.

Drugič so ga zaslišali agenti, ki so preiskovali stike z Monerjem Mohammadom Abusalhom, državljanom ZDA iz Floride, ki je izvedel samomorilski napad v Siriji. FBI je ugotovil, da so bili stiki minimalni in niso predstavljali nekega pravega odnosa ali grožnje.

Kljub tem preiskavam je morilec zlahka legalno kupil orožje na Floridi in z njim tri ure pobijal ujete v nočnem klubu, preden je vanj vdrla policija. Hopper je dejal, da ker preiskave niso ugotovile nič, je pač lahko kupoval orožje.

Agent Urada za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) Trevor Velinor je potrdil, da je Mateen orožje kupil šele pred dnevi.

Domnevne zveze z IS pa FBI še preiskuje. Mateen se je med napadom domnevno drl, da je bog velik, in poklical številko za nujne klice 911, da izreče zvestobo IS.

Pripadniki IS so po družabnih medijih nemudoma z veseljem prevzeli zasluge za dejanje, čeprav še ni jasno, ali je Mateen imel z njimi res kakšne stike.