pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FBI je sam vdrl v telefon napadalca iz San Bernardina in umaknil tožbo proti Applu

Deli na:
FBI je sam vdrl v telefon napadalca iz San Bernardina in umaknil tožbo proti Applu

Foto: Getty Images

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je vdrl v telefon enega od strelcev v decembrskem terorističnem napadu v San Bernardinu in umaknil sodno odločbo proti Applu, ki ni želel sodelovati v primeru, so v ponedeljek sporočile pristojne ameriške oblasti. Tako se je končal pravni spor med ZDA in tehnološkim velikanom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Syed Rizwan Farook je s soprogo Tashfeen Malik 2. decembra lani v kalifornijskem San Bernardinu pobil 14 ljudi, nato pa sta bila oba ubita v strelskem obračunu s policijo. Ostala telefona para so našli po napadu, a sta bila uničena.

FBI želi ugotoviti, ali so na Farookovem iPhonu podatki, na podlagi katerih bi lahko preprečili nove napade ali informacije o dodatnih osumljencih za napad v Kaliforniji. A FBI ni poznal gesla in telefon je nastavljen tako, da se po desetih neuspešnih poskusih odprtja z geslom podatki na njem izbrišejo.

FBI je zato zahteval, naj Apple, ki je na ta način zaščitil svoje iPhone, razvije poseben program, ki bo policiji omogočil vdor v Farookov telefon. Apple je po drugi strani vztrajal, da bi program za odklepanje Farookovega telefona služil kot podlaga za vdore v vse telefone tako s strani vlade kot tudi hekerjev.

Sodišče v Los Angelesu je Applu februarja ukazalo, da mora narediti program za odklepanje Farookovega telefona, a podjetje sodne odločbe ni upoštevalo.

FBI je nato v telefon vdrl brez sodelovanja Appla, "s pomočjo tretje strani", je danes sporočila zvezna tožilka Eileen Decker. Zaradi tega so sodno odločbo proti podjetju umaknili.

Kdo je pomagal ameriški policiji vdreti v telefon in kakšni podatki so na njen shranjeni, ni znano. Mediji sicer poročajo, da je pri tem sodelovalo izraelsko podjetje.

FBI v ponedeljkovi izjavi za javnost ni želel razkriti, kdo mu je pomagal, niti kako so odklenili telefon. Tiskovna predstavnica preiskovalnega urada v Los Angelesu Laura Eimiller je pojasnila le, da se preiskava telefona in napada nadaljuje.

"Cilj preiskave je ugotoviti, ali sta napadalca sodelovala z drugimi, sta nameravala še koga napasti in ali ju je kdo podpiral," je še zatrdil FBI.

Apple se je na umik sodne zahteve po poročanju britanskega BBC odzval s sporočilom, da zveznemu preiskovalnemu uradu niso hoteli "odpreti zadnjih vrat v iPhone", saj so bili prepričani, da bi lahko to pomenilo nevaren presedan. Dodali so, da bodo še naprej razvijali sisteme za boljšo zaščito svojih izdelkov, saj so grožnje in napadi na njihove podatke vse pogostejši in vse bolj prefinjeni.