Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski uniji Nobelova nagrada za mir

Deli na:
Evropski uniji Nobelova nagrada za mir

Foto: Reuters

V Oslu so danes podelili Nobelovo nagrado za mir, ki jo je letos prejela Evropska unija za vlogo pri preoblikovanju Evrope "iz celine vojn v celino miru". Predsednik norveškega Nobelovega odbora Thorbjoern Jagland je EU na podelitvi pozval, "naj gre kljub krizi naprej".

Nagrado so prejeli predsedniki Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy in Martin Schulz, navzočih pa je bilo tudi okoli 20 voditeljev članic unije, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande.

"Ohraniti doseženo in izboljšati ustvarjeno, da bi lahko rešili probleme, ki danes ogrožajo evropsko skupnost, je edini način za rešitev težav, ki jih sproža finančna kriza," je dejal Jagland, preden je prestižno nagrado izročil Barrosu, Van Rompuyju in Schulzu.

Barroso je ob prejemu dejal: "Danes je eden od najvidnejših simbolov naše enotnosti v naših rokah. To je evro, skupna evropska valuta, ki jo bomo branili."

Van Rompuy pa je dodal, da je ponosen, da je Evropejec.



Jagland je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dele svojega nagovora simbolično izrekel v več jezikih, s čimer je želel ponazoriti raznolikost EU.

Poleg medalje in diplome prinaša Nobelova nagrada za mir še osem milijonov švedskih kron ali 930.000 evrov, ki jih bo EU namenila projektom za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov. Medaljo in diplomo bodo hranili v evropskih institucijah.

Norveški odbor je 12. oktobra sporočil, da bo šla letos Nobelova nagrada za mir v roke EU zaradi njenega prispevka k miru miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi.

V Stockholmu so popoldne podelili še ostale Nobelove nagrade - za kemijo Američanoma Robertu Lefkowitzu in Brianu Kobilki, za fiziko Francozu Sergeu Harocheu in Američanu Davidu Winelandu, za medicino Britancu Johnu Gurdonu in Japoncu Šinji Jamanaki, za ekonomijo Američanoma Alvinu Rothu in Lloydu Shapleyinu, za književnost pa kitajskemu pisatelju Mo Yanu.