testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski liberalci nočejo italijanskega evroskeptika Grilla

Deli na:
Evropski liberalci nočejo italijanskega evroskeptika Grilla

Foto: arhiv Reporterja

Italijansko gibanje Pet zvezd je zapustilo evroskeptično skupino Evropa svobode, a evropski liberalci iz Aldeja jih nočejo v svojih vrstah.

Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je včeraj sporočil, da ni dovolj skupnih točk za nadaljnjo obravnavo prošnje evroskeptičnega italijanskega gibanja Pet zvezd za pridružitev evropskim liberalcem. "Ostajajo temeljne razlike o ključnih evropskih vprašanjih," je poudaril.

"Prišel sem do sklepa, da ni dovolj jamstev za izvajanje skupnega načrta za reformo Evrope," je zapisal vodja Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) v sporočilu za javnost.

"Ni zadostnega skupnega temelja za nadaljnjo obravnavo prošnje gibanja Pet zvezd za pridružitev skupini Alde. Ostajajo temeljne razlike o ključnih evropskih vprašanjih," je še poudaril.

O vprašanjih, ki so v skupnem interesu, kot so okolje, transparentnost in neposredna demokracija, pa bosta po Verhofstadtovih besedah skupina Alde in gibanje Pet zvezd še naprej tesno sodelovala.

Člani gibanja Pet zvezd so se sicer v spletnem glasovanju, ki je potekalo v nedeljo in včeraj, odločili za odhod iz evroskeptične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) in za pridružitev evropskim liberalcem.