900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropska opazovalka sumi, da je bilo v Turčiji prirejenih do 2,5 milijona glasovnic

Deli na:
Evropska opazovalka sumi, da je bilo v Turčiji prirejenih do 2,5 milijona glasovnic

Foto: Profimedia

Na nedeljskem referendumu o spremembi ustave v Turčiji bi lahko bilo prirejenih do 2,5 milijona glasovnic.

To je danes povedala predstavnica avstrijskih Zelenih Alev Korun, ki je bila opazovalka Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE). Po njenem mnenju gre za obseg nepravilnosti, ki bi že lahko spremenil izid referenduma.

Ustavne spremembe, s katerimi se bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika, je na referendumu podprlo 51,4 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 48,6 odstotka. Volilna udeležba je bila 85-odstotna. Kot navaja britanski BBC, rezultat kaže, da je za glasovalo 1,124 milijona volivcev več kot proti.

Za turško opozicijo je sporna odločitev volilne komisije, ki je med nedeljskim glasovanjem sporočila, da bodo v nasprotju z običajno prakso tokrat upoštevali tudi nežigosane glasovnice in ovojnice. Opozicija zato zahteva razveljavitev referenduma.



Korunova je za jutranjo oddajo avstrijskega radia Ö1 ocenila, da je malo možnosti za ponovno štetje glasovnic, saj volilna komisija vztraja, do so glasovnice veljavne.

Dejala je še, da sama ni zabeležila nobenih nepravilnosti na referendumu, da pa je bilo več težav na jugovzhodu Turčije, denimo v mestu Diyarbakir, kjer je policija ovirala delo opazovalcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav. V ponedeljkovem preliminarem poročilu so zapisali, da referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope. Po njihovem mnenju je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.