hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU sporoča Londonu: Če pride do spora glede meje z Irsko, smo na strani Dublina

Deli na:
EU sporoča Londonu: Če pride do spora glede meje z Irsko, smo na strani Dublina

Foto: Bobo

Evropska unija bo glede ureditve meje med Irsko in Severno Irsko od Velike Britanije sprejela zgolj predlog, ki bo sprejemljiv tudi za Irsko, je včeraj na obisku v Dublinu zatrdil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Od Dublina je tako v veliki meri odvisna usoda nadaljevanja pogajanj o brexitu.

Vprašanje ureditve meje na irskem otoku je eno od še nerešenih vprašanj v pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz unije. Dublin od Londona terja zagotovila, da med Irsko in Severno Irsko po slovesu Velike Britanije ne bodo znova uveden mejni nadzor.

Kot je včeraj po pogovorih z irskim premierjem Leom Varadkarjem zagotovil Tusk, EU Irce pri tem popolnoma podpira, odgovornost Velike Britanije pa je, da se zaveže k ravnanju, ki bo zagotovilo tovrstno rešitev. "Meja med Irsko in Severno Irsko ni več simbol delitve, je simbol sodelovanja. In ne moremo dovoliti, da bi brexit uničil ta dosežek velikonočnega sporazuma," je dejal.

Spomnil je, da mora britanska stran do ponedeljka predstaviti zadnjo ponudbo v pogajanjih, na podlagi katere bodo državni voditelji na bližajočem vrhu odločali o morebitnem začetku pogajanj o prihodnjih odnosih med EU in Londonom. Odločilno vlogo pri tem pa bo imela prav irska vlada.



Preden bo namreč voditeljem držav članic predlagal smernice glede prehodnega obdobja in prihodnjih odnosov, se bo Tusk namreč posvetoval prav z Varadkarjem. "Če bo ponudba Združenega kraljestva nesprejemljiva za Irsko, bo tudi nesprejemljiva za EU," je zatrdil.

Zaveda se, da "nekateri britanski politiki to težko razumejo", a tako pač je, saj je Irska članica EU, Velika Britanija pa odhaja. Usoda pogajanj o brexitu oz. prehod v naslednjo fazo pogovorov, ki si ga močno želijo v Londonu, je tako po njegovih besedah v veliki meri odvisen od Dublina.

Meja na irskem otoku je eno od ključnih ločitvenih vprašanj v pogajanjih med EU in Londonom. Še vedno nista enotni niti glede glede pravic državljanov, medtem ko sta se strani zbližali glede finančne poravnave.

Vrnitev mejnega nadzora med Irsko in Severno Irsko po brexitu, ki je predviden marca 2019, bi pomenil pravi šok za ti izjemno povezani gospodarstvi, med katerima danes poteka prehajanje brez kakršnihkoli ovir. Kot se bojijo nekateri, bi tudi spodkopal in oslabil mirovni sporazum iz leta 1998 na Severnem Irskem, piše francoska tiskovna agencija AFP.