nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU bo razgrnila predlog dogovora z Veliko Britanijo

Deli na:
EU bo razgrnila predlog dogovora z Veliko Britanijo

Foto: Getty Images

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk bo danes razgrnil predlog za dogovor o britanskih zahtevah za reformo EU v kontekstu referenduma o članstvu Otoka v uniji. Nekatera vprašanja so sicer še odprta. Velika Britanija in preostale članice unije naj bi dogovor zapečatile na vrhu unije 18. in 19. februarja v Bruslju.

"Jutri okoli poldneva bom predstavil predlog za novo ureditev za Veliko Britanijo v EU. Dober napredek v minulih 24 urah, a odprta vprašanja ostajajo," je v ponedeljek zvečer tvitnil Tusk, ki vodi pogajanja med EU in Veliko Britanijo.

Britanski premier David Cameron je evroskeptičnim Britancem že na začetku leta 2013 ob sprožitvi volilne kampanje v primeru zmage na lanskih volitvah obljubil referendum o članstvu Otoka v uniji. Pred tem se poskuša z evropskimi partnerji dogovoriti o reformah, ki bi bile ugodne za Britanijo.

V primeru dogovora o zahtevanih reformah je britanski premier obljubil kampanjo v podporo članstvu države v uniji. Referendum je načrtovan do konca leta 2017, decembra pa je Cameron nakazal, da bi ga lahko izvedli že letos. Omenja se, da bi lahko bil junija.

Velika Britanija zahteva krepitev konkurenčnosti in zmanjšanje birokracije, izboljšanje položaja članic brez evra v odnosu do članic z evrom, krepitev suverenosti članic unije in vloge nacionalnih parlamentov, zagotovilo, da ji ne bo treba sodelovati pri nadaljnji politični integraciji, ter omejitev dostopa do britanskih socialnih pravic nebritanskim državljanom EU.

Najbolj sporna je britanska zahteva za štiriletno omejitev socialnih pravic za nebritanske državljane unije. Kompromis naj bi vključeval možnost zasilne zavore pri izplačevanju dodatkov za zaposlene v primeru dokazanih izjemnih pritiskov na britanski socialni sistem.