sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU bo morda morala uvažati kravji gnoj

Deli na:
EU bo morda morala uvažati kravji gnoj

EU bo morda primorana uvažati organske odpadke, kot sta kravji gnoj in les, če ji ne bo uspelo omejiti načrtovane porabe bioenergije.

Problem je pokazala v četrtek objavljena študija. Njeni avtorji opozarjajo, da bi bil takšen uvoz v nasprotju z evropskimi pravili in bi imel negativen vpliv na okolje.

Analiza, ki sta jo opravili nevladni organizaciji Birdlife Europe in Transport & Environment, je pokazala, da bodo evropski obnovljivi lesni odpadki, kmetijski ostanki in gnoj do leta 2030 pokrivali le 80 odstotkov predvidene evropske porabe bioenergije, navaja spletni portal Euractiv.

Evropski voditelji so oktobra dosegli soglasje, da bodo uporabo obnovljivih virov do leta 2030 povečali za najmanj 27 odstotkov. Dogovor predstavlja del prizadevanj za zmanjšanje emisij in boj proti podnebnim spremembam. Glavno vodilo za uporabo bionergije v Evropi bo sicer osvežena evropska direktiva o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov, katere predlog naj bi jo Evropska komisija predstavila 30. novembra.


Bioenergija je po navedbah študije obnovljiva energija iz živih organizmov. Evropa trenutno uporablja predvsem les za potrebe energetike in biogoriva za potrebe prometa. Leta 2014 je trajnostna bioenergija predstavljala 64,1 odstotka evropskih obnovljivih virov energije, avtorji študije pa napovedujejo, da se bo ta številka do leta 2030 zmanjšala na 30 odstotkov.

Zmanjšanje količine surovin za tovrstno pridobivanje energije pripisujejo naprednejšim sistemom ravnanja z odpadki, uvajanju načel krožnega gospodarstva ter naraščanju povpraševanja po lesu v pohištveni, papirni in nekaterih drugih industrijah.

Obe organizaciji sta se ob tem zavzeli za razširitev zakonodaje EU na področju trajnostnih virov. "EU potrebuje politiko na področju trajnostne bioenergetike, ki bo ločevala dobro od slabega in zagotovila, da ostanemo znotraj meja tega, kar je na voljo. Ta politika mora izločiti uporabo kmetijskih pridelkov in drevja za energetiko ter tako narediti prostor za bolj trajnostne oblike bioenergije," je poudaril Sini Erajaa iz organizacije Birdlife Europe.

Pomen odgovornega dela na tem področju je po navedbah portala izpostavil tudi svetovalec madžarske družbe za proizvodnjo etanola Pannonia in nekdanji irski okoljski minister Dick Roche. Kot je poudaril, pomeni izogibati se slabim biogorivom skrbeti za trajnostni razvoj.