Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan zaradi udara odpustil novih 10.000 javnih uslužbencev, zaprl 15 medijev

Deli na:
Erdogan zaradi udara odpustil novih 10.000 javnih uslužbencev, zaprl 15 medijev

Foto: Getty Images

Turške oblasti so z dekretoma, ki so jih v uradnem listu objavili v soboto zvečer, v povezavi s spodletelim državnim udarom odpustili še 10.131 javnih uslužbencev, ki so bili zaposleni na ministrstvih za izobraževanje, zdravje in pravosodje. Poleg tega so zaprli tudi 15 prokurdskih medijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med odpuščenimi je bilo okoli 100 pripadnikov turških oboroženih sil, več kot 2500 uslužbencev ministrstva za pravosodje ter več kot 2000 uslužbencev ministrstva za izobraževanje.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so oblasti zaprle tudi 15 prokurdskih medijev. Med drugim naj bi zaprli kurdsko tiskovno agencijo DIHA in več regionalnih časopisov, ki izhajajo na jugovzhodu države. Očitajo jim propagando za prepovedano kurdsko delavsko stranko PKK, navaja dpa.

Po spodletelem državnem udaru 15. julija so sicer v Turčiji zaprli več medijev, med katerimi so bili sprva predvsem tisti, ki so blizu v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu, ki mu turške oblasti pripisujejo odgovornost za udar.

V okviru čistk po udaru so odpustili že več deset tisoč ljudi, zaposlenih v vojski, policiji, šolstvu in medijih, prek 35.000 pa so jih aretirali. Erdogan je ob tem v soboto sporočil, da bodo v parlament vložili predlog o ponovni uvedbi smrtne kazni.