Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan obljublja čiščenje "virusov in metastaz" v državnih institucijah

Deli na:
Erdogan obljublja čiščenje "virusov in metastaz" v državnih institucijah

Foto: Getty Images

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji danes v Istanbulu udeležil pogreba nekaterih žrtev udara. Ob tem je napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje "virusov in metastaz", ki so prizadeli Turčijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Še naprej bomo odstranjevali virus iz vseh državnih institucij, saj se je tako kot rak razširil po vsej državi," je na žalni slovesnosti v spomin na ubite v udaru v mošeji Fatih v Istanbulu poudaril Erdogan.

Ob tem je odgovornost za vojaški udar pripisal privržencem verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gulen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

Erdogan je še omenil, da so po spodletelem udaru številni pozvali k uvedbi smrtne kazni v Turčiji. "V demokraciji ne moremo prezreti volje ljudstva," je dejal in dodal, da bodo o tem odločale pristojne oblasti. Že v soboto je Erdogan omenil, da bo o morebitni ponovni uvedbi smrtne kazni razpravljal parlament. Danes pa je poudaril: "Nismo maščevalci". Kot je dodal, se najbolj maščuje Bog.

Turke je ob tem znova pozval, naj zvečer znova odidejo na ulice. V soboto se je na podoben predsednikov poziv odzvalo več tisoč ljudi v številnih mestih, med drugim v Istanbulu, Ankari in Izmirju.

Pred pogrebnimi slovesnostmi se je Erdogan po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je Turčiji zaželel čim prejšnjo ponovno vzpostavitev stabilnosti ter pozval k zaščiti ruskih turistov v državi. Državnika sta se ob tem dogovorila, da se bosta sešla prvi teden v avgustu. Po poročanju tujih tiskovnih agencij bi lahko njuno srečanje potekalo v ruskem Sočiju.