kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan nemške Turke poziva, naj ne volijo CDU Merklove, SPD ali Zelenih

Deli na:
Erdogan nemške Turke poziva, naj ne volijo CDU Merklove, SPD ali Zelenih

Foto: arhiv Reporterja

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pozval Turke v Nemčiji, naj na septembrskih parlamentarnih volitvah ne volijo krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel, levosredinskih socialdemokratov (SPD) ali Zelenih.

Erdogan je po včerajšnji molitvi v Istanbulu dejal, da CDU, SPD in Zeleni vodijo protiturško politiko. Zato je v Nemčiji živeče Turke pozval, naj 24. septembra glasujejo za stranke, ki vodenju takšne politike nasprotujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po njegovem mnenju je za napete odnose med državama kriva Nemčija, je predsednik dejal turški tiskovni agenciji Anadolu.

"Pozivam vse naše državljane v Nemčiji, naj jih nikoli ne podprejo," je dejal Erdogan, ki meni, da koalicijski CDU in SPD namerno hujskata državljane zoper Turčijo, da bi tako lažje zmagali na prihajajočih parlamentarnih volitvah, navaja nemški časnik Frankfurter Allgemeine.

Nemško-turški odnosi so sicer zaradi nesoglasij med državama napeti že več mesecev, predvsem od lanskega neuspelega poskusa državnem udara. Dodatno so k slabemu odnosu pripomogla v Nemčiji načrtovana zborovanja v podporo turškim ustavnim spremembam marca letos, s katerimi so v Turčiji uvedli predsedniški sistem.



Nemčija je junija iz turškega letalskega oporišča Incirlik premestila vse svoje vojake v Jordanijo, saj Turčija ni dovolila obiska nemških poslancev v vojaški bazi.

Zvezna vlada predvsem nasprotuje množičnemu zapiranju novinarjev, med katerimi so tudi nemški državljani, turške oblasti pa Nemčiji očitajo nudenje azila pribežnikom iz Turčije, ki so sodelovali v poskusu državnega udara.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je Erdoganove pozive o bojkotu treh nemških strank na septembrskih parlamentarnih volitvah označil za poseg v suverenost Nemčije, s čimer želi razdeliti nemški narod.