rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan napadel tuje diplomate: "To ni vaša dežela, to je Turčija!"

Deli na:
Erdogan napadel tuje diplomate: "To ni vaša dežela, to je Turčija!"

Foto: Getty Images

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil včeraj kritičen do tujih diplomatov, ki so se udeležili sojenja turškima novinarjema, obtoženima vohunjenja in podpiranja teroristične organizacije.

"Kdo ste vi? Kaj ste počeli tam?" je v govoru v Istanbulu dejal Erdogan. "To ni vaša dežela, to je Turčija," je nadaljeval. Kot je zatrdil, imajo diplomati prosto gibanje samo znotraj svojih predstavništev, navajajo tuje tiskovne agencije.

Na prvo obravnavo na sojenju odgovornemu uredniku vodilnega opozicijskega časnika Cumhuriyet, Canu Dundarju in dopisniku časopisa iz Ankare Erdemu Gulu je v petek prišlo več tujih diplomatov, med njimi nemški veleposlanik in britanski generalni konzul v Istanbulu.

Dundarju in Gulu sodijo zaradi poročanja časnika Cumhuriyet maja lani, da je Turčija dobavila orožje sirskim upornikom, med drugim tudi skrajnim skupinam. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi dosmrtna zaporna kazen.

Sodišče je v petek odločilo, da se bo sojenje nadaljevalo prihodnji teden, vendar za zaprtimi vrati, kar je sprožilo ostre proteste organizacij za zaščito človekovih pravic.

Številne organizacije za svobodo medijev in zaščito človekovih pravic so pozvale sodišče, naj zavrže primer proti novinarjema, Evropska unija pa je proces označila za preizkus medijske svobode v Turčiji.

Dundar in Gul sta tri mesece preživela v priporu, ustavno sodišče pa je nedavno odločilo, da se lahko branita s prostosti, zaradi česar mu je Erdogan zagrozil z ukinitvijo.